Kiderült, Törőcsik Mari miért nem állt szóba Pécsi Ildikóval 1994 után

Napvilágra került Pécsi Ildikó beszámolója utolsó beszélgetéséről Törőcsik Marival.

2022. október 13., 08:23

Szerző:

Megjelent a Pécsi Ildikó: Úgy, ahogy volt című könyv, amit a színésznő fogadott fia, L. Péterfi Csaba írt, illetve állított össze a Pécsi Ildikó hagyatékából. A kötetből a Blikk egy igen érdekes részletet idéz, amely szerint a színészlegenda élete utolsó évtizedeiben rosszban volt Törőcsik Marival, pedig korábban dolgoztak is együtt.

Pécsi Ildikó 1994-ben országgyűlési képviselő lett az MSZP színeiben. Azt írja, ekkor sokan szembefordultak vele, többek között Törőcsik Mari is. Hagyatéka a következőket tartalmazza, íme egy részlet a Blikk által közölt beszámolóból:

„voltak, akikkel nem foglalkoztam, de volt olyan is, akit korábban igen nagyra tartottam, és nem értettem, miért lettem az ellensége, vagy ellenfele. Az egyik ilyen személy Törőcsik Mari volt. Korábban nagyon jóban voltunk, sokszor járt nálunk a férjével, Maár Gyulával Gödöllőn, több filmben is játszottunk együtt, és nekem nagy példaképem volt. Csodáltam a tudását, játékát, karakterét. A legnagyobb színésznőnek tartottam mindig. Képviselőségem után ez a kapcsolat egyszerűen megromlott. Pontosabban fogalmazva, Mari számára én többé nem léteztem. Sosem tudtam meg az okát, miért haragítottam magamra, mert nem volt hajlandó még csak beszélni se velem. Egyszer szerettem volna tisztázni vele, mi történt, ezért felhívtam telefonon, találkozót kértem tőle, de ő csak annyit válaszolt, nekünk nincsen miről beszéljünk egymással, és rám vágta a telefont. A döntését elfogadtam. Azt gondoltam, ezzel le is zártuk ezt a témát, de sajnos később még sokszor szembekerültem ellenszenvével.”

A könyv szerint Pécsi Ildikó ezért nem válhatott a Nemzet színészévé, mert a címhez valamennyi már megválasztott színész egyhangú szavazata szükséges, és Törőcsik Mari sosem szavazott volna Pécsi Ildikóra.

Pécsi Ildikó életébe egyébként nem hirtelen érkezett a politika 1994-ben, hanem már jóval korábbtól kezdve foglalkozott közügyekkel. 1975 és 1989 között az MSZMP tagja volt, 1980-ban pedig a színészek szakszervezetének elnökségi tagjává választották.

(Kiemelt kép: Schumy Csaba – dfp.hu)