Tompos Kátya sírján titokzatos levelet találtak – megvan, honnan lehet az idézet

Titokban tartották Tompos Kátya temetését. Azóta valaki egy rejtélyes üzenetet helyezett el a síron.

2024. július 5., 09:59

Szerző:

Tompos Kátya május 31-én hunyt el. A tiszteletére néhány nappal később virrasztást szerveztek, de előre jelezte a család, hogy a temetés nem lesz nyilvános. Nem is volt az, a hét elején egy Blikk-olvasó találta meg a 41 évesen, hosszú betegségben meghalt színésznő sírját. Most a Bors járt kint a temetőben.

Titokzatos-megható levél Tompos Kátya sírján

A Bors munkatársa a temetés után néhány nappal látogatott ki a Farkasréti temető művészparcellájába, ahol Tompos Kátya sírja található, egyelőre csak egy egyszerű kereszttel, amin a következő felirat látható:

„Szeretünk Kátya”

A sírt fehér virágok borítják, amik között a kiadvány tudósítója egy levelet talált, aminek a teljes szövege nem olvasható el, csak a következő részletek vehetők ki belőle:

„Vagy csillagútra térni nagyszerűbb dolog? A vakító fényességgel szemedbe vágni... nem fog fájni. ...a káprázat újra elragad. ...megtalálsz engem s Önmagad.”

Az üzenet a Bp. 2024.VI.24-es keltezést tartalmazza, valamint a H. Ferdinánd aláírást. Elképzelhető, hogy a dátum a temetés dátuma. Az idézet így, ebben a formában nem található meg az interneten, de a sorok sok mindenben emlékeztetnek Csengey Dénes egy 1991-es művére, amelynek a címe A tejút lovasa. Ebben a történelmi monodrámában a következő szerepel:

„...mert a főnix oly madár, melynek azt a képességet adta Isten, hogy ötszázadik esztendőben porrá égjen, de hamvaiból még azon pillanatban újra feltámadjon, és ha akadna valaki, ki e küldetésre rendeltetvén saját rongy testét féltené a lángtól, s a percnek jöttén magát kigyújtani gyáva, gyenge volna, a mindenható, örökkévaló életnek szakasztaná magvát!... És csillagútra térni gyönyörű kötelesség, nagy fényességgel vágni szemébe a még utánunk születni készülőknek... Aki ezt teszi, az nem volt hiába, az nem hitelbe vette életét...”

Az előadásról a Vaol.hu írt egyébként, de hogy valóban ehhez van-e köze a titokzatos levélnek, azt továbbra sem tudjuk.

Tompos Kátya legjobb barátja nyilatkozott

Maga Tompos Kátya mindig is kerülte a nyilvánosságot, főleg a betegségével kapcsolatosan. Amit tudhattunk róla, azt legjobb barátjától, Hrutka Róbert zenésztől tudjuk, aki a héten a Best podcast számára nyilatkozott, amit a Story.hu oldalán lehet visszahallgatni. Ebben arról a kérdésről, hogy a színésznő felkészült-e a halálra, a következők hangoznak el:

„Felkészült valahol. [...] Valószínűleg azért is keresztelkedhetett meg, ennyit elmondhatok. Még elhívtam, hogy gyere el velem, játsszunk kicsit vagy olvass fel valamit, olyan jó hallani a hangodat. És ott ült mellettem a színpadon és beszélgettünk sokat. Talán akkor jött el az első alkalom, hogy megkérdeztem, hogy mit gondol a halálról. És akkor nagyon őszintén beszéltünk mindenről. Azt gondolom, hogy ő nagyon rendbe rakott magában mindent. Ennél többet nem mondhatok, mert akkor úgy érzem, hogy az egyik legjobb barátomat kiadom.”

Az interjúból további részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: a Fábián Juli Emlékalapítvány Facebookja)