Xantus Barbara szívszorító vallomása Szurdi Miklós halálos betegségéről: Felhívtam, azt mondta, „sírtam, úgy fáj”

Xantus Barbara arról is beszélt, miért nem volt nyilvános volt férje, Szurdi Miklós temetése.

2024. június 28., 10:41

Szerző:

Februárban hunyt el Szurdi Miklós, és a színész-rendező élete és halála az egyik fő témája annak a friss interjúnak, amit Xantus Barbarával közöl a Story.hu. A Família Kft. kreátora háromszor nősült, az első felesége Gór Nagy Mária, a második Appel Edit, a harmadik pedig az interjúalany Xantus Barbara volt. Házasságukból egy fiú és egy lány született, de Szurdi Miklósnak összesen hat gyermeke és hat unokája volt.

Szurdi Miklós méltósággal viselte betegségét

Xantus Barbara ugyan sok évvel ezelőtt elvált Szurdi Miklóstól, a közöttük a házasság évei alatt szövődött barátság mindvégig megmaradt. A rendező betegsége idején is rendszeresen beszéltek, és az 56 éves színésznő az egyik ilyen alkalomra emlékezik vissza az interjúban:

„A betegsége másfél éve alatt sokat szenvedett. Egyszer, amikor felhívtam, azt mondta, »sírtam, úgy fáj.« Álmodozó és idealista volt, arra készült, hogy meggyógyul.”

Az interjúban szóba kerül Szurdi Miklós temetése is, ami a nyilvánosság kizárásával zajlott. Xantus Barbara így beszél a búcsúztatóról:

„Soha nem kifele, mindig befele élt. Nem szerette a nyilvánosságot, a népszerűséget. A gyerekeink, akiknek az édesapjuk elvesztése nagy fájdalom, azt kérték, hogy csendben, békésen tudjanak a temetőben összekapaszkodni, sírni. Miki azt is elintézte a halálával, hogy a második feleségével, Edittel, akivel nem volt jó a viszonyunk, hisz elszerettem a férjét, a temetésen összeölelkeztünk.”

A Blikk márciusi riportja szerint egyébként Szurdi Miklós a Fiumei úti sírkertben nyugszik, a szüleivel közös sírban. A lap megszólaltatott valakit, aki elárult részleteket a temetésről, többek között ezt nyilatkozva:

„Csak a hat gyereke és a családjaik, valamint a volt feleségei, a testvére és néhány közeli rokon volt jelen. Még a barátok, kollégák sem kaptak meghívást, sőt, azt sem árulták el nekik, hogy mikor és hol lesz a búcsúztató.”

A kollégák számára az Odeon Lloyd moziban volt egy megemlékezés a Hollán Ernő utcában, amin a Szurdi Miklós nevéhez fűződő Família Kft. sok szereplője is részt vett, nem lehetett azonban jelen más elfoglaltsága miatt Esztergályos Cecília, Xantus Barbara és Kárász Zénó. Az egyik ikerfiút alakító Spáh Dávid azonban posztolt egy képet erről a megemlékezésről az Instagramra.

Xantus Barbara és Szurdi Miklós válása

Az interjúban rengeteg érdekesség olvasható Xantus Barbara új színdarabjáról, amelynek címe Phaedra, te dög, és a színésznő arról is beszél, színésznőként mit köszönhet Szurdi Miklósnak. A válásukról Xantus Barbara többek között a következőket meséli:

„Egyszer csak azt mondtam: »Miki, ez már nem szerelem, hanem kőkemény barátság. Ami a legnagyobb dolog az életben, de nem egy házasságban.« Közöltem vele, hogy én még szeretnék szerelmes lenni. Én akartam válni, és azt kívántam Mikinek, hogy találja meg élete újabb nagy szerelmét.”

(Kiemelt kép: Facebook/Erdőkertesi Faluház és Könyvtár)