Rózsa György elmesélte: Knézy Jenő és ő ezért kaptak anno extrapénzt az MTV-nél, dolgozniuk sem kellett

Rózsa György ezúttal D. Tóth Kriszta műsorában nyilatkozott, említve azt az időszakot is, amikor szép lassan megszűntek a műsorai az állami tévénél.

2024. október 24., 08:53

Szerző:

Rózsa György élete legnehezebb periódusára is visszaemlékszik friss interjújában, ami D. Tóth Kriszta jól ismert, autóbanfurikázós sorozatának legfrissebb darabja. Itt az új Elviszlek magammal, ezúttal a Kapcsoltam egykori műsorvezetőjével.

Rózsa György így veszítette el a munkáját – de a fizetését nem

Rózsa György életében rendkívül nehéz időszak volt az ezredforduló: pont 2000-ben vesztette el a feleségét, és nem sokkal ezután kezdtek el megszűnni a műsorai a Magyar Televízióban. Bár név szerint őt nem említi, 1999-től 2001-ig Szabó László Zsolt volt a tévé elnöke, akit 2001-ben váltott Mendreczky Károly, akit Rózsa György keresztnevén említ az alábbi visszaemlékezésben.

„Akkoriban, a kilencvenes évek legvégén, illetve a kétezres évek legelején öt sorozatom volt, ezek általában nagy sikerrel mentek. Volt olyan televíziós elnök, aki szépen lassan leszalámizta. Megszüntette az egyiket, akkor három hónap múlva a másikat, harmadikat, negyediket, és 2001-ben úgy álltam, hogy nem volt egy műsorom sem. [...] 2001 májusában írtam egy levelet az akkori elnöknek, hogy bontsunk közös megegyezéssel szerződést. Nincs munkám, minek üldögéljek itt. Ültem egy alelnöki szobában, amit megörököltem a Feledy Pétertől, és nem kellett semmit sem csinálnom. Ja, még az előző elnök megüzente, hogy nyugodtan üljek ott, akár be se menjek, kiküldik a fizetésemet, ami akkor elég magas volt, mivel kaptam egy ilyen exkluzivitási pótlékot. Knézy Jenő meg én kaptunk, azt hiszem, ketten. A többiek mind elmentek, meg elengedte őket a korábbi elnök, ami szerintem egy elég nagy bűn volt.”

Rózsa György hangsúlyozza, hogy nagy hibának tartja, hogy annyi sok nagy nevet engedtek elmenni a Magyar Televíziótól: távozott Friderikusz Sándortól Vágó Istvánig rengeteg hatalmas nagy, befutott név, bár az interjúban csak Vágó István kerül szóba. Mindenesetre Rózsa György és Knézy Jenő maradtak, és önmagában ezért extrafizetést kaptak. Knézy Jenő 2003-ban hunyt el.

Rózsa György így távozott végül

Rózsa György így folytatja:

„Akkor én írtam egy levelet, hogy én nem szeretem ezt, hogy felveszem a fizetésemet, és üldögélek egy irodában és nem csinálok semmit. És akkor, becsületére legyen mondva az új elnöknek, húzta-halasztotta az időt, aztán behívatott és mondta, hogy megemeli még a már úgy is magas fizetésemet, kapok kocsihasználatot, kapok telefonhasználatot, mindent. Mondtam, hogy nagyon rendes vagy, Karcsi, de mi a műsor, amit csinálok. Most az egyelőre nincsen, azt nem tud adni. Hát mondom, nézd, akkor ne raboljuk egymás idejét. És akkor kaptam egy életműdíjat 30 éves televíziós pályám elismeréseként, és eljöttem.”

Rózsa György említi azt is, hogy amikor a szórakoztató főosztályon nem úgy bántak vele, ahogyan szerinte kellett volna, akkor megkereste Vitray Tamást, hogy hadd menjen át a sportosztályra, ahol egy és negyed évet töltött. Rózsa György azt mondja, a '80-as és '90-es években a szórakoztató tévéműsorok egyik legnagyobb sztárja volt Magyarországon, az első ötben benne volt. Két embert említ, akit magánál jobbnak ismer el a mai napig a szórakoztató műfajban: Antal Imrét és Vitray Tamást. Illetve Friderikusz Sándor is megelőzte őt, aki Rózsa György szerint sokkal jobban adminisztrálta magát. Alább lehet megnézni a teljes videót.

(Kiemelt kép: YouTube/WMN Magazin)