Retró rejtvény: mi illik a kérdőjel helyére ebben a diagramban? Ha 20 másodperc alatt rávágja, ön kész zseni!

Ma egy kissé retró rejtvénnyel jelentkezünk, 40 fölöttiek előnyben!

2024. szeptember 16., 14:17

Szerző:

Annál többet nem segítünk az alábbi rejtvénnyel kapcsolatban, hogy fele részben meglehetősen retró témában kell jártasnak lenni hozzá. Meg tudja mondani, mi illik a kérdőjel helyére?

Retro rejtvény Venn-diagrammal

Játszottunk már ilyet itt a 168.hu-n a Szórakozás rovatban, és most jöjjön egy felerészben retró forduló! Az ábrából reményeink szerint egyértelmű, hogy mi a feladat, de máris írjuk egy kicsit részletesebben. Két csoportot lát az alábbi diagramban. A piros mezőben hat elem látható, a fehérben szintén. A mezőkről azonban leszedtük a címkét – így is rájön, hogy mi köti össze az azonos halmazba tartozók szavakat-neveket? Ha rájött, akkor már nem lesz nehéz megválaszolni a feladvány fő kérdését: mi illik a két halmaz metszetébe? Tud ön olyan szót vagy nevet mondani, ami egyaránt illik mindkét csoportba? A tesztközönségből senkinek nem sikerült 20 másodpercnél gyorsabban megfejteni ezt a feladatot, ezért ha önnek sikerül, akkor elmondhatja magáról, hogy a leggyorsabbak közé tartozik. Van kedve időre játszani? Alább talál egy visszaszámlálót, amivel mérheti az idejét az alatt pedig következik maga a rejtvény.

Mutatjuk a teljes feladványt alább. Mi illik a kérdőjel helyére?

 Ábra: 168.hu/Gyulai Bence

Szabad a gazda? A megfejtést az oldal alján találja

Nem szeretjük közvetlenül a feladvány alatt lelőni a megfejtést, hátha nem mindenkinek van annyi lelkiereje, hogy ne pillantson rögtön oda, ahol a helyes válasz található. Szerencsésebb, ha egy kicsit görgetni kell, ha a szabad a gazda, ezért álljon itt minden szabad gazda tiszteletére az öreg McDonald, akinek ugye volt egy farmja, és aki remélhetőleg szabad is volt.

Itt a megfejtés

Nos, a piros körben a Biblia, közelebbről az Ószövetség egyes könyveinek a címei találhatók: Jónás könyve, Számok könyve, Krónikák könyve, Prédikátor könyve, Teremtés könyve és Királyok könyve.

Ezzel szemben a fehér halmaz az, ahol különösen jön jól, ha valaki az ezredforduló környékén már felnőtt volt. Itt ugyanis az 1999-ben indult Heti Hetes leggyakoribb-legnépszerűbb szereplőinek keresztnevei olvashatók: Jáksó László, Farkasházi Tivadar, Gálvölgyi János, Havas Henrik, Bajor Imre, Verebes István.

Ezek után a kérdés már csak az, hogy melyik az név, ami egyaránt egy ősi zsidó írás címe és a Heti Hetes gyakori szereplőjének keresztneve. Természetesen a közéleti szórakoztató műsor legnépszerűbb női szereplőjének, azaz Hernádi Juditnak a keresztneve a megfejtés, hiszen Judit könyve ott található a katolikus Bibliában Tóbiás és Eszter könyve között.

(Érdekesség egyébként a vonatkozó Wikipédia-oldalról, hogy bizonyos, nagyrészt görög nyelvű ószövetségi iratokat a Jeruzsálem i.sz. 70-ben bekövetkezett pusztulását követően összegyűlt jamniai zsidó rabbinikus iskola nem kezelt Szentírásként. Így ezek a zsidó hitéletből kikerültek, de a keresztények továbbra is Istentől sugalmazottnak tartották őket és az Ószövetség részévé váltak – ez vonatkozik többek között Judit könyvére is. Sok-sok évszázaddal később Luther és általában a reformátorok rövid ingadozás után azonban úgy döntöttek, hogy kiveszik ezeket a könyveket a bibliakiadásaikból. Az eredeti Vizsolyi Biblia még tartalmazza a zsidók által elvetett iratokat, köztük Judit könyvét is, de a későbbi Károli Bibliák már nem. A katolikusok által használt Ószövetségnek azonban mindig is része volt az összes ilyen irat, köztük Judit könyve is.)

A megfejtés tehát: Judit.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)