Puzsér Róbert most Szikora Róbertet szidja: „az elhülyülése duplán fájdalmas”

Ezúttal Szikora lombikbébi-ellenes kijelentéseit pellengérezte ki a kritikus.

2021. augusztus 27., 12:57

Szerző:

Szikora Róbert nemrég adott egy interjút a Blikknek, amiben az egyik fő téma a gyerekvállalás, illetve az, hogy az R-Go együttesből ismert zenésznek nincs gyermeke.

„Az isteni akarat úgy működik, hogy arra az embernek mindig rá kell ütnie a pecsétet. Ha tehetséget kaptál, azt fejleszteni kell. A gyerekkérdésre is igaz ez. Az orvostudomány tudomány által is lehet gyerekünk, de nem tartom szerencsésnek beleavatkozni az Úr akaratába. Elfogadtam, hogy Isten úgy akarta, ne legyen gyerekem. Az alázatot komolyan kell venni, Isten akaratát pedig nem lehet megfejteni, az ő dolgaiban nem lehet kutakodni. A gyermek Isten ajándéka”

– mondja Szikora Róbert, és ez a nyilatkozata volt az, ami miatt Puzsér Róbert a Magyar Hang nevű lapban kirohanást intézett ellene. A korábban Hosszú Katinkával is szembeszálló kritikus azzal kezdi, hogy pedig az ő számára mindig is szimpatikus volt Szikora.

„Kifejezetten kedvelem Szikora Róbert munkásságát, kétségtelenül jelentős és egyedi alakja a magyar könnyűzenének, ezért az elhülyülése duplán fájdalmas. Először akkor éreztem, hogy nagy a baj, amikor Orbán Viktor születésnapjára készített köszöntővideót néhány Addams Family-szereplőnek látszó NER-fanatikussal. [...] Persze nem olyan nehéz napirendre térni Szikora Róbert szolgasága felett, egyrészt, mert az ilyen gesztusok inkább siettetik, mint késleltetik Orbán Viktor bukását, másrészt pedig, mert az R-GO énekeséhez hasonló kreatív szellemekkel gyakrabban űz tréfát a valóságérzetük, mint ahányszor a hatalomhoz való törleszkedés vágya motiválja őket. Szikora Róbertben mindig is épp az volt rokonszenves nekem, hogy bár hívő katolikus előadóként alkotott évtizedeken át, világnézetét mégsem erőltette rá sem a környezetére, sem a közönségére.”

Puzsér ezek után Ákossal és Tóth Gabival hasonlítja össze az R-Go frontemberét, és arra jut, hogy hozzájuk „képest Szikora Róbert maga a könnyűzenéből felfénylő jó ízlés és tömény kultúra”. De ettől még a kritikus igen kemény jelzőkkel illeti a 67 éves zenész mostani nyilatkozatát.

„Nem csekély döbbenettel olvastam tehát azt a bigott ostobaságot, amelyet Szikora Róbert a Blikk hasábjain elővezetett. Egyrészt súlyos tévedésnek tartom, hogy gyermekvállalási sikertelenségének tragédiáját egy zenész a legszennyesebb bulvárlap hasábjain dolgozza fel”

– írja többek között Puzsér, hozzátéve, hogy Szikora nézetei már száz évvel ezelőtt is korszerűtlenek voltak, hiszen miért ne lehetne a gyerekvállaláshoz orvosi segítséget igénybe venni ugyanúgy, ahogy egy rockénekes pedig az énekléshez veszi igénybe a mikrofon segítségét.

(Kiemelt kép: dfp.hu)