Megyeri Csilla: Néha ignorálom magam az Instáról, és ettől azt érzem, hogy szabad vagyok

Exkluzív! Megyeri Csilla az influenszerek felelősségéről és párkapcsolatának kritikus, 7. évéről is beszélt.

2022. február 2., 13:49

Szerző:

Megyeri Csillát több, mint 150 ezer ember követi az Instagramon. A műsorvezető-influenszer a 168.hu-nak az alábbi exkluzív interjúban arról vallott, hogy szerinte milyen felelősséggel jár az, hogy az ember ilyen széles közönség előtt éli a mindennapjait:

„hatalmas felelősséggel jár az, hogy mit és hogyan kommunikálsz, mint influenszer. Maga a szó, az influál jelentése is az, hogy befolyásol. Pontosan ezért fontos, hogy tudatosan használjuk a platformunkat és érezzük ennek a súlyát. Legyünk edukatívak, hívjuk fel a figyelmet azokra a problémákra is, amelyekről sokan nem szívesen beszélnek, mert cikinek vagy tabunak hiszik. Ugyanakkor fontos, hogy mutassunk egy keveset a hétköznapjainkból is, és ne csak reklámból álljanak a posztjaink.”

Ezzel kapcsolatosan Megyeri Csilla így folytatja: „az Instagram előnyét abban látom, hogy tanítani, motiválni, erőt adni tudsz, és másokat inspirálhatsz. A legfőbb veszélyét pedig abban, hogy nem feltétlenül tesz jót az önbecsülésünknek. Sokan nem látnak mögé egy-egy képnek, posztnak – gondolok itt arra, hogy sokan irreális elvárásokat kezdenek támasztani saját magukkal szemben, és ez egy idő után szorongáshoz, depresszióhoz vezethet.

Éppen dr. Orvos-Tóth Noémi könyvét olvasom (Szabad akarat), és ő pontosan megfogalmazza azt, ami nem csak a való életben, de a közösségi médiában is tapasztalható, ez pedig nem más, mint a státuszszorongás. A mérőeszköz az Instagramon a követői szám és a lájkok száma, illetve a tartalom: márkás autó, egy drágább óra, luxusruhák, luxusingatlan, utazások, a vagyon bármilyen látható jele (ezek a státuszszimbólumok). Akarva-akaratlanul hasonlítjuk össze magunkat másokkal – rosszul érezzük magunkat, hogy nekünk miért nincs olyan szép házunk, miért nem jutunk el mi is a legszebb szigetekre nyaralni, stb. Ez akár dühöt, irigységet, rosszindulatot is szülhet – szóval mentálisan teljesen tönkre tud tenni. A külsőségekről ne is beszéljünk: tökéletesnek tűnő alak, makulátlan arcbőr… Nem szabad mindent elhinni, amit látunk. És itt jön a mi felelősségünk: néha mutassuk meg magunkat smink nélkül, nem agyonretusált képeken, akár egy-egy lelkileg rosszabb pillanatunkban. Az egyszerű és nagyszerű valóságot próbáljuk meg kommunikálni.

Érdekes a fentiekkel összehasonlítani Tolvai Reni megközelítését: az énekesnő éppen nemrég nyilatkozta azt, hogy ő viszont direkt soha nem mutatja meg a rossz pillanatait. Megyeri Csilla mindenesetre a következőképpen fogalmaz arról, hogy van-e olyan, hogy tehernek érzi a közösségi médiát:

„természetesen van, hogy tehernek érzem, ez általában a lelkiállapotomtól függ. Olyankor próbálom magam ignorálni az Instáról, és ettől sokszor azt érzem, hogy szabad vagyok. Nem szeretem, ha nyomás van rajtam, frusztrál, ha muszájból kell valamit megosztanom. Régebben arra törekedtem, hogy minden áldott nap legyen egy friss képem az Instán, ma már nem érdekel az sem, ha három napig nincs kint új poszt. Ha nincs mit megosztanom a nagyvilággal, akkor miért erőszakoljam ki magamból a semmit? Sőt, a lájkok számát is levettem!”

Az Instagram egy kicsit olyan is tud lenni, mintha az ember naplót vezetne. Amint azt Megyeri Csilla korábban említette, ő már tizenévesen vezetett naplót papíron is, amikor még nem volt Instagram. Sőt, most azt mondja, ezt a szokást olyan hasznosnak tekinti, hogy a mai napig nem állt le vele: „tinikoromban kezdtem el naplót vezetni. Hiszek a vonzás törvényében, és abban is, hogy az írás nagyon jó terápia a léleknek. Leírtam az adott nap történéseit – mondhatni kiírtam magamból a velük kapcsolatos érzéseimet, gondolataimat, na és persze a vágyaimat is. Utólag érdekes volt visszaolvasni, mert szinte minden akkori álmom/vágyam valóra vált. A mai napig leírom a rövid és hosszabb távú céljaimat/vágyaimat. Hiszek benne, hogy ha teszek értük, akkor idővel valóra válnak. Egyszerűen bevonzod.

Lassan egy éve annak, hogy Megyeri Csilla plasztikai sebészhez fordult, hogy az arcán levő hegektől megszabaduljon. Amint akkor meg is írta az Instagramon, a hasáról leszívtak egy minimális mennyiségű zsírt, vért vettek, és a két alkotóelemet összecentrifugálva, zsírőssejt és vérlemez-plazmafehérje szuszpenziójával tüntette el az orvos a hegeket. A műsorvezető-influenszer most, így huzamosabb idő elteltével elárulta, mennyire elégedett az eredménnyel: „nem bántam meg ezt a beavatkozást, és újra nekivágnék. Ha valakinek az önbizalmát ez adja vissza – legyen az bármilyen esztétikai/plasztikai beavatkozás –, akkor miért ne tenné?! Nem ördögtől való ez. Manapság nagyon sokan feküdnek kés alá, csak nem mondják el. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit akar a testével csinálni… És ítélkezni, pálcát törni efölött nem szép dolog! A jövőben sem kizárt, hogy kés alá fekszem majd, de ez még a jövő zenéje, nincs most semmi konkrét tervem. Szeretem az arany középutat megtartani, mint ahogyan eddig is tettem.

Szintén tavaly említette Megyeri Csilla, hogy párjával, Zsolttal kapcsolatuk hetedik évében járnak – a Bréking című műsorban arról volt szó, hogy a gyermekvállalással kapcsolatosan milyen gondjaik adódtak. Sok kapcsolatot próbára tesz a hetedik év, íme mit mond arról Megyeri Csilla, hogy számukra milyen volt ez az időszak: „a bűvös hetes… Megmagyarázhatatlan, de valóban egy kisebb mélyrepülés volt a kapcsolatunkban – úgy éreztem, hogy nagyon elmegyünk egymás mellett, de valahogy túllendültünk rajta. Egyszer valaki azt mondta nekem: ha a tévé elromlik, nem kidobjuk, hanem megpróbáljuk megjavítani. Viszont ha sokadjára adja meg magát, akkor érdemes lecserélni. Vagy mondhatnám azt is, hogy a mesék sem arról szólnak, hogy minden rendben van – hanem arról, hogy mindent rendbe lehet hozni.

Megyeri Csilla és szerelme, Molnár Zsolt. Túl vannak a hetedik éven!

(A kiemelt képeket Megyeri Csillától kaptuk ehhez az online készült interjúhoz.)