Kovács Kati elárulta, hogy Koós János és Hofi Géza közül ki volt a dominánsabb

Kovács Kati érdekes nyilatkozatot tett a két jóbarát humorista, Koós János és Hofi Géza kapcsolatáról.

2024. március 14., 12:47

Szerző:

Koós János és Hofi Géza 1967-ben léptek fel először együtt és onnantól kezdve évtizedekig szerepeltek együtt, barátságuk legendás volt. A duó néha Kovács Katival bővült trióvá, és az énekesnő most a Story magazinnak beszélt a két humoristáról Koós János halálának ötödik évfordulója alkalmából.

„Koós és Hofi jóbarátok voltak, de én azt hiszem, kettejük közül Jani volt a dominánsabb. Annak ellenére is ez a véleményem, hogy egyszer azt mondta valaki, Hofi Géza azért akart velem dolgozni, mert végre talált egy nőt, akinek van humorérzéke, és nem sértődik meg, ha viccelnek vele, ez pedig igen jólesett, és amúgy is így volt”

– meséli Kovács Kati a régi időkre visszaemlékezve.

Emlékezzünk Hofi Gézára

A sváb származású, 1936-ban született Hofmann Géza szülei kétkezi munkások voltak. Édesapja Hoffmann Lajos, a Budapesti Dohánybeváltó üzem csoportvezetője, édesanyja Szabó Magdolna, a Budapesti Konzervgyárat vezette. Hiába felvételizett többször a színművészetire, már az első rostán sem engedték át, soha nem mutathatta be paródiáit. Kétkezi munkás lett, a Kőbányai Porcelángyárban dolgozott. Közben Sztankay Istvánnal és Sas Józseffel együtt Rózsahegyi Kálmán Színiiskolájába járt. Debrecenben kapott színházi szerződést, ugyanis 1960-ban Szendrő József igazgató felfigyelt a tehetségére, ekkor döbbentek rá, hogy sokkal nagyobb sikere van a színészbüfében előadott paródiáinak, mint a színpadi statisztálásának. A hatvanas évek végén vált ismertté az ekkor már Hofi Géza néven fellépő humorista, aki Louis Armstrongot, Sammy Davist és a Táncdalfesztivált utánozta.

A köztelevízió 1971-ben mutatta be Rózsa Sándor-paródiáját, amely az egyik legsikeresebb magyar tévéfilmsorozatot, az Oszter Sándor főszereplésével, Szinetár Miklós rendezésében vetített Rózsa Sándor filmet figurázta ki.

Hofi ekkor már keményen politizált, 1972-ben mutatta be Kádár János-paródiáját, ami sosem látott sikerrel járt, mondatai máig is szállóigék, sőt maga Kádár János is imádta. Rejtély övezi, hogy miért engedte az MSZMP teljhatalmú vezetője a tűrt kategóriában a kifigurázását, mindenesetre tartja magát a hit, hogy Hofi egyfajta szelepként működhetett az akkori politika és a nép között.

A nép hangján szólt, a nép véleményét fogalmazta meg. Egyes visszaemlékezések szerint az a Komlós János támogatta, aki egyszerre volt az Államvédelmi Hatóság kihallgató tisztje, és egyben humoristaként is színpadra lépett. Egy személyes találkozást követően ő lett Hofi Géza állandó szövegírója. Bár rögtönzésnek tűnt az előadás, állítólag közösen gyakorolták be az összes poént.

(Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Zoltán)