Íme, hány milliárd ment rá Erzsébet királynő temetésére az adófizetők pénzéből

Erzsébet királynő temetésére fontmilliókat, forintmilliárdokat költöttek. Íme az összeg.

2022. szeptember 19., 14:01

Szerző:

A News.com nevű oldal összeszedte, hogy mennyibe kerülnek a temetések a brit királyi családban, és hogy mennyi ment rá a brit adófizetők pénzéből II. Erzsébet királynő temetésére.

Ebben az évezredben ez már a harmadik nagyszabású temetés, de 1997-ben két és fél milliárd ember nézte meg Diana hercegnő temetését, az akkor kb. 5 millió fontba kerülhetett. Ennél valamivel többe, 5,4 millió fontba kerülhetett öt évvel később, 2002-ben az anyakirálynő gyászszertartása. Ezek az összegek valahol 2,2 milliárd forint érték körül vannak.

Fülöp herceg temetése tavaly ennél jóval szerényebb összeget vitt el, mivel Erzsébet királynő férjének akarata szerint nem volt nagy temetés, ez akkor a covid-járvány miatt nem is lett volna lehetséges. Mindössze harmincan vettek részt a ceremónián.

Bár biztos összeget még nem lehet mondani, a szakértők szerint egyértelmű, hogy a királynő temetése többe kerül majd, mint az anyakirálynő tiszteletére 2002-ben tartott szertartás, azaz akár 6 millió fontos vagy még magasabb költségre is lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy a brit adófizetők pénzéből az elmúlt 10 napon és ma megtartott ceremóniákra legalább 2,5 milliárd forint elmegy. Ebben benne van a szolgálatot teljesítő rendőrök, őrök bére, de például a virág- és egyéb dekoráció, valamint tévés közvetítés lehetővé tételének költségei is.

Ha ön is látni szeretné, mire megy el éppen ez a döbbenetes összeg, kattintson ide az élő közvetítésért!

(Kiemelt kép: YouTube/BBC)