Őket érte a megtiszteltetés, hogy vihetik Erzsébet királynő koporsóját temetésen

Íme, kiket ért a megtiszteltetés, hogy vállukra vehetik Erzsébet királynő koporsóját.

2022. szeptember 19., 13:08

Szerző:

Cikkünk megjelenésével egyidőben zajlik II. Erzsébet királynő temetési gyászszertartása a Westminster apátságban Londonban.

A koporsókat általában hat ember szállítja, de Erzsébet királynő temetésénél ez sem a szokványos módon alakul. A királynő tölgyfakoporsóját harminc évvel ezelőtt készítették, sárgaréz szerelvényekkel és ólombéléssel, a súlyát pedig 250 és 317 kilogramm közé becsülik. Ez azt jelenti, hogy további két emberre van szükség a koporsó hordozásához.

BRITAIN-ROYALS-QUEEN-DEATH

 Fotó: Tristan Fewings/POOL/APF

A koporsót a Gránátos Gárdaezred 8 tagjaviszi, akik közül néhányan az iraki állomáshelyükről repültek vissza, hogy ellássák a feladatot. A Gránátos Gárdaezred századparancsnoka maga a királynő volt, a brit hadsereg legidősebb ezredének története pedig egészen 1656-ig nyúlik vissza.

Bár azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan kik viszi a koporsót, egy Fidzsi-szigetekről származó fiatal katonát, Ben Tubunát is felkérték a nemes feladatra, és ő nyilatkozott is a témában.

„Áldottnak érzem magam, hogy fidzsi származásúként ilyen fontos feladatot kaptam. De alázattal fogadtam, mert ez a munkám, és ezt a szerepet katonaként kell betöltenem”

– mondta el a Fiji Timesnak.

(Kiemelt kép: Tristan Fewings / POOL / AFP)