II. Erzsébet királynő először hozta szóba saját halandóságát

A brit lapok már arról cikkeznek, hogy szembe kell nézni az elkerülhetetlennel.

2021. november 5., 08:09

Szerző:

Videón jelentkezett be egy Glasgow-ban tartott ENSZ-konferenciára II. Erzsébet királynő. A beszéd témája alapvetően a környezetvédelem fontossága volt, de nagy visszhangot váltott ki a brit sajtóban azért, mert elhangzott benne az a mondat, hogy

„egyikünk sem él örökké.”

Bár a kontextus nem az örökösödés volt, többek között a Washington Post is kiemelte ezt a mondatot a beszédből, tekintettel arra, hogy a 95 éves brit uralkodó most először hozta szóba saját halandóságát. A királynő arra hívja fel a figyelmet, hogy a beszédek ideje lejárt, most már cselekedni kell a jövő generációi érdekében. Bár nem fogjuk mindannyian megérni a most meghozandó intézkedések gyümölcseit, ezekre szerinte mindenképpen mégis szükség van.

A beszéd kapcsán a The Sun című lap is felvetette, hogy „szembe kell nézni az elkerülhetetlennel”. Egy szakértő szerint maga a királynő is foglalkozik már azzal a gondolattal, hogy ő sem lesz életben mindörökké. II. Erzsébet egyébként jelenleg két hétig pihen, miután nemrég kórházban volt. Állapota azonban, úgy tűnik, stabilizálódott, csütörtökön szemtanúk szerint autóba ült Windsorban: vezette Jaguarját.

(Kiemelt kép: YouTube/The Royal Family)