Kórházba került Erzsébet királynő

II. Erzsébet még észak-írországi látogatását is lemondta, a következő néhány napot pihenéssel tölti.

2021. október 22., 07:41

Szerző:

Kórházban töltött egy éjszakát a brit uralkodó. A Buckingham-palota csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a 95 esztendős II. Erzsébet királynő szerda délután kereste fel a kórházat bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából, de csütörtök délben visszatért rezidenciájára, a London nyugati határában fekvő Windsorba – írja az MTI. 

A palota illetékese szerint a királynő továbbra is jó hangulatban van. A szóvivő nem nevezte meg a kórházat, ahol az uralkodót kivizsgálták, de a királyi család magas rangú tagjait hagyományosan a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházban kezelik.

A Buckingham-palota nem közölte azt sem, hogy a királynőt milyen egészségi okok miatt vetették alá kórházi vizsgálatoknak. II. Erzsébet királynő rövid kórházi tartózkodásának okáról valószínűleg később sem lesz hivatalos beszámoló, mivel az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.

A mostani kórházi kivizsgálásról szóló bejelentés előtt egy nappal, szerda délután a palota azt közölte, hogy az uralkodó orvosi tanácsra “vonakodva ugyan”, de lemondta észak-írországi látogatását és a következő néhány napot pihenéssel tölti. II. Erzsébet királynő a brit kormány által a skóciai Glasgowba összehívott, november 1-én kezdődő nemzetközi környezetvédelmi csúcstalálkozóra is hivatalos, és ezt a programját nem mondták le.

A királynő április 21-én töltötte be 95. életévét. A születésnap azonban hivatalos rendezvények nélkül, gyásszal telt, mivel az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg április 9-én, századik születésnapja előtt két hónappal elhunyt.

(Kiemelt kép: A 2021. október 14-én készült archív felvételen II. Erzsébet brit királynő gesztusokat tesz távozásakor, miután részt vett a hatodik Senedd ünnepélyes megnyitóján a walesi Cardiffban. - II. Erzsébet királynő egészségügyi okokból lemondta tervezett észak-írországi útját - közölte a Buckingham-palota 2021. október 20-án. Fotó: Geoff Caddick / AFP)