Akármilyen népszerűtlen is Harry herceg és neje, ezért nem fogják őket sose megfosztani királyi rangjuktól

Bár kevéssé ismert, létezik egy olyan jogszabály, ami magával vonzza, hogy Harry herceg és Meghan Markle életük végéig meg fogják tartani a rangjukat, történjék is bármi.

2024. augusztus 24., 06:23

Szerző:

Ötödik éve már, hogy Harry herceg és Meghan Markle sorra robbantják ki egyik botrányt a másik után, és egyelőre úgy tűnik, hogy különösen elhagyott hazájukban, Nagy-Britanniában csak egyre népszerűtlenebbek ezeknek a skandallumoknak a következtében. Lehet, hogy egyszer odáig fajul a dolog, hogy megfosztják őket királyi rangjuktól és Harryt a trónöröklési sorrendben elfoglalt helyétől...?

Harry herceg és Meghan Markle be vannak betonozva

Az Express című lap cikke hívja fel arra a figyelmet, hogy mennyire valószínűtlen, hogy a britek megfosztanák Harry herceget a rangjától. Vagyis éppen ez a bökkenő az egészben: egyedül a britek számára ez egyenesen lehetetlen.

Egy 1931-es jogszabály szerint ugyanis ahhoz, hogy a trónöröklési rendben változás történjen, valamennyi olyan állam parlamentjének hozzájárulása szükséges, ahol a brit király az államfő. Ide tartozik többek között Ausztrália, Új-Zéland és Kanada is. A jelenlegi öröklési sorrendben Harry herceg egyébként az ötödik: III. Károly király után ugye Vilmos herceg örökli majd a trónt, őt követi születésük sorrendjében a három gyermeke, György, Sarolta és Lajos, és Harrynek csak akkor van esélye a trónra, ha ők mind kiesnek a rangsorból anélkül, hogy Vilmosnak más leszármazója születne. Az esély tehát minimális, hogy Harry a trónra lépjen, így a címektől megfosztás ilyen tekintetben csak szimbolikus lenne, hiszen reális esélye úgysincs annak, hogy a renitens herceg valaha is a korona közelébe kerüljön, és hogy Meghan Markle-ből brit királyné váljon.

Mindenesetre bár hacsak valami borzalmas baleset be nem következik, feljebb már nem juthatnak a listán, kivágni sem lehetne őket egykönnyen. A friss tudósítások szerint ugyanis elsősorban Kanadában Harry hercegék rendkívül népszerűek, így Kanada minden bizonnyal sosem egyezne bele, hogy a trónörökös öccsééket csak úgy félreállítsák.

Kanada odavan Harry hercegékért

Harry hercegék rendkívüli népszerűséget szereztek Kanadában, emlékeztet a lap által megszólaltatott szakértő, Garry Toffoli. Ő többek között a következőket mondja:

„Sussex hercege és hercegnéje szorosabb kapcsolatot ápol Kanadával, mint a walesi herceg és hercegné. A kanadaiak emlékeznek arra, hogy a Sussexékkel kapcsolatos problémák akkor kezdődtek, amikor a palota (meggyőződésem szerint tévesen) megakadályozta őket abban, hogy Kanadában éljenek királyi biztosítással, és részmunkaidőben királyi feladatokat lássanak el. A kanadaiak túlnyomó többsége akkoriban támogatta Sussexék terveit. Egy 2020 elején végzett felmérés szerint több mint 60% akarta, hogy Harry herceg legyen Kanada következő főkormányzója.”

Bár 2020 pont az első botrányok kirobbanásakor volt, ezért valószínűsíthető, hogy a hercegi pár népszerűsége azért Kanadában is talán hanyatlott valamennyit az utóbbi időben, a szakértő szerint mindenképpen kizárt, hogy az észak-amerikai ország hozzájáruljon Harryék teljes félreállításához.

(A fent kiemelt kép 2021-ben készült a hercegi párról New Yorkban. Fotó: Shutterstock/Lev Radin)