Eszenyi Enikő miatt durva vitába keveredett az RTL Klub két sztárja

Eszenyi Enikő mellett állt ki Járai Máté, amiért Lengyel Tamás keményen kritizálta őt.

2022. január 10., 12:32

Szerző:

Eszenyi Enikő miatt veszett össze két színész, akik mindketten feltűntek az RTL Klubon a Mi kis falunk című sorozatban. A Survivor című realityből és a Reggeli műsorvezetőjeként szintén ismert Járai Máté hétvégi posztja robbantotta ki a vitát, a posztról szombati cikkünkben lehet részletesebben olvasni. A 43 éves színész egy előadáson Eszenyi Enikővel dolgozott most együtt, és azzal a felütéssel írt a közös munkáról, hogy

„szabad-e szeretni Eszenyi Enikőt? Szabad-e fontosnak tartani a Vele közös munkát? Szabad-e azt éreznem, hogy szerencsés vagyok, hogy megadta az élet, hogy dolgozhattam Vele?...”

Bár a poszt kérdésekben van megfogalmazva, kiállást fogalmaz meg Eszenyi Enikő mellett, aki botrányos körülmények között távozott a Vígszínház éléről, miután kiderült, hogy elfogadhatatlanul viselkedett beosztottjaival, mérgező légkört teremtve a munkahelyen. Eszenyi Enikő egyik vádlója Lengyel Tamás, aki egy Facebook-posztban, nyílt levél formájában reagált arra, hogy Járai Máté kiállt a színésznő-rendezőnő mellett. Üzenetének lényege a következő:

„kérdésedre, hogy szabad-e szeretni Eszenyi Enikőt, a válasz az, Járai Máté, hogy szabad szabadon érezni. Örülök, hogy neked, és a társulat többi tagjának nem kellett átélnie mindazt, amit nekünk. Remélem, soha többet nem fog megtörténni senkivel, ami a Vígszínházban történt. Jó, hogy kölcsönös bizalommal, nyitottsággal és szeretettel tudtatok fordulni egymás felé mindazok után, amit olvasni és hallani lehetett.
De amíg az ügy lezáratlan, amíg a 71 panaszos nem kap választ, hogy mi is történt, szerintem azt is meg kell vizsgálnod, milyen másodlagos jelentése és hatása lehet egy ilyen kérdésfelvetésnek.
Így bennem fel is merül, vajon a kérdésed nem állásfoglalás-e az ügyben? Nem voks-e Enikő mellett? Nem jelenti-e azt, hogy megkérdőjelezed a 71 panaszos állítását? Mert egyébként minek feltenni a kérdést nyilvánosan, ha nem rehabilitálni igyekszel őt a saját tapasztalatod okán? Ha meg azt akarod sugallni, hogy a próbákon szerzett benyomásaid alapján nem tartod elképzelhetőnek, hogy mindaz, amit a 71 ember állít megtörténhetett, akkor miért nem ezt írod?
Ahány tapasztalat, annyi nézőpont, annyi igazság. De ugye, nem gondolod komolyan, hogy 71 ember összefogott, hogy politikai okokból tönkretegye Eszenyi Enikőt. Képzeld el, csak a sztorik kitalálása mennyi munkát és időt igényelt volna.. Ha meg nem gondolod, hogy összefogtak, abból az következik, hogy az állításaiknak lehet némi alapja. Ha meg van, akkor most nem vagy empatikus?”

A fentiekre Járai Máté szintén nyílt levélben reagált, szintén egy Facebook-posztban. A következőket írja:

„Kedves Lengyel Tamás! Már amikor megtudtad, hogy elfogadtam a Kecskeméti Katona József Színház felkérését egy olyan darabra, amelyet Eszenyi Enikő rendez, már akkor azzal vádoltál, hogy szemen köpöm Eszenyi 71 áldozatát, csak mert hajlandó vagyok dolgozni vele. A posztomban a kérdés felvetése: „Szabad-e...” pontosan ennek az attitűdnek szól, hiszen már akkor elítéltél, amikor a munkát elvállaltam. Ezek után tudtam, hogyha leírom a saját tapasztalataimat és érzéseimet a közös munkáról és azok nem negatívak, akkor lesznek, akik azt feltételezik majd, amit Te most. Akik olyan szavakat adnak a számba, amelyeket sosem mondtam és olyan gondolatokat feltételeznek rólam, amelyeket sosem gondoltam. Senki mellett nem teszem le a voksomat, nem kérdőjelezem meg az áldozatok állításait, traumáit és nem akarok sugallni semmit. Elfogadhatatlannak tartom, ami történt, azt pedig különösen, hogy azok, akik tudtak erről és tehettek volna ellene 10 éven át nem tettek semmit. De azt is elfogadhatatlannak tartom, hogy azért ne mondhassam el a saját tapasztalataimat és megélésémet, mert az éppen nem egyezik a többség véleményével, és egyesek szerint nem szalonképes, sőt olyan elképesztő vádakkal illetsz, amelyek csupán a Te feltételezéseidből és előítéleteidből fakadnak. Nem lehet célod azt sugallni szakmán belül, hogy aki ezentúl Eszenyi Enikővel dolgozik az áruló és semmibe veszi a 71 áldozat traumáját, mert így ez az ügy csak még tovább növeli a megosztottságot. Higgyünk benne, hogy bármekkora ellenszélben is elmondhatjuk a véleményünket és bízzunk benne, hogy akkor nem lesz több áldozat.”

És még itt sincs vége a vitának, Járai Máté válaszára Lengyel Tamás a következőket kommentelte a fent linkelt posztban:

„ha nem kérdőjelezed meg senki traumáját, akkor elhiszed, hogy a dolgok megtörténtek? Ha elhiszed, hogy megtörténtek, akkor miért nem érzed úgy, hogy a panaszosok mellett ki kell állni? Ha a panaszosok mellett ki kell állni, hogy lehet az elkövető mellett is? Ha elfogadhatatlannak tartod, ami történt, akkor miért fogadsz el mégis és támogatsz a munkáddal egy olyan helyzetet, ahol az elkövető újra emberek felett diszponálhat és fennáll a veszélye, hogy minden megismétlődjön? 

A kérdéseim nem Enikő szakmai minőségét érintik. A szolidaritást egymással. Az empátiát. Ha lenne következménye a tetteknek, könnyebb dolgunk lenne. Következmény az is, ha főváros vizsgálóbizottsága kimondja, hogy nem történt hatalommal való visszaélés.”

Lengyel Tamás a nyáron részletesen beszélt a 168.hu-nak az Eszenyi-ügyről, interjúnkért, háttérért kattintson ide! Járai Máté pedig augusztusban is védelmébe vette már a rendezőnőt, erről bővebben ide klikkelve olvashat.

(Kiemelt kép: Járai Máté Instagramja)