Eperjes Károly új pozíciót kapott a Magyar Színháznál: A méltóságát még nem nyerte vissza teljesen

Eperjes Károly arról beszélt, hogyan szeretné új pozíciójából átalakítani a Magyar Színházat.

2024. szeptember 24., 08:49

Szerző:

Az évadindító társulati ülésen bejelentette a Magyar Színház (amit sokan a régi Nemzeti Színházként is ismernek), hogy új művészeti vezetője lett az intézménynek: Eperjes Károly. Külső-belső megújulás előtt áll a Wesselényi utcánál található színház, és ezt jelzi az is, hogy hivatalosan is elhagyták a pesti jelzőt az intézmény nevéből, így már nem úgy hívják őket, hogy Pesti Magyar Színház, hanem csak Magyar Színház. A társulathoz frissen csatlakozott Trokán Nóra és Haumann Máté. Mutatjuk, Eperjes Károly milyen változásokat ígér még.

Eperjes Károly lett a művészeti vezető

Eperjes Károly a hivatalos közlemény szerint a következőket mondta:

„Olyan darabokat választunk és mutatunk be, amelyek méltók a magyar ifjúsági és családok színháza címhez. Most itt az idő, hogy valóban megfeleljünk ennek a kihívásnak. Köszönöm mindenkinek a jelenlétet, én itt vagyok, és készen állok a munkára.”

Ennél több is kiderül azonban a Blikk tudósításából azzal kapcsolatban, hogy Eperjes Károlynak mik a tervei a színház jövőjével kapcsolatban: mint mondja, van a jelenleg műsoron levő alkotások között olyan, amelyek nem illenek az elképzeléseihez.

„Belső késztetést érzek arra, hogy a Magyar Színházból egy igazán méltó színház legyen. Mivel a méltóságát még nem nyerte vissza teljesen, és a repertoárban vannak olyan előadások, amelyek nem azt képviselik, ami ennek a színháznak a méltóságát kellene, hogy képviselje”

– jelentette ki Eperjes Károly, aki később azt a kérdést is megkapta, hogy milyen előadásokat tart a színházhoz méltónak. Erre így válaszolt:

„Ami az ifjúságot és a családokat nem rombolja, nem bántja, hanem szeretettel óvja, helyes értékrendre tanítja és nemesen jól szórakoztatja, a szó igazi értelmében. A jelenlegi repertoárban a 2023/24-es évadban felújított és új szereposztást kapott Rómeó és Júlia már ilyen. A készülő Hamlet, amit vágyva próbálok a társaimmal elkészíteni, valamint a Koldus és királyfi is, amit szintén hamarosan bemutatunk, már ezt az értékrendet képviseli. De ilyen a voltak között az Ármány és szerelem, vagy a Legyetek jók, ha tudtok, amik nagy szívfájdalmamra lekerültek a repertoárról. Terveink szerint hamarosan újra láthatóak lesznek új szereposztásban.”

A fent említett Hamletben a címszereplő egyébként Haumann Máté lesz, aki annak idején édesapjával, Haumann Péterrel együtt is játszott ezen a színpadon annak idején. Haumann Máté a jövő héten lesz 44 éves, életében most először döntött úgy, hogy leszerződik egy társulathoz.

(Kiemelt kép: a Magyar Színház Instagramja)