Eperjes Károly drámai vallomása az életkoráról: Közeledik a „Végkifejlet”

Eperjes Károly hetven éves lett, ebből az alkalomból nyilatkozott.

2024. február 18., 06:11

Szerző:

Eperjes Károly szombaton ünnepelte a 70. születésnapját, és ebből az alkalomból interjút adott a Blikk című lapnak. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész azt mondja, színházról, a sportról, a futballról, a családról hajlandó nyilatkozni, az ország állapotáról, közéletről nem szívesen beszél.

„Mindenki tegye a dolgát, szeretettel és akkor nem lesz baj!”

– ez a filozófiája Eperjes Károlynak a közéletben való részvételről.

A színész az egészségi állapotával kapcsolatban többek között a következőket említi:

„úgy érzem, van, jut energiám mindenre. Pedig próbára tett a Teremtő, hiszen immár négy Covid-fertőzésen vagyok túl. Bevallom, fél év kellett, mire visszanyertem korábbi energiámat.”

Emlékezetes, hogy Eperjes Károly annak idején hangsúlyozta, hogy az orosz vakcinát szeretné megkapni a covid ellen. A legendás színész azt mondja, gyerekkorában olimpiai bajnoknak vagy futballistának készült, de aztán végül színész lett belőle. Hetven év távlatából visszatekintve így beszél ezekről az álmokról, illetve arról, hogy helyettük mi valósult meg:

„a hetven szál gyertya elfújása környékén visszatekintve most már nem cserélnék az álmaimmal. Mivel sportolóként nem kaptam annyi talentumot a Teremtőtől, mint színészként. Így jó, így szép, így van rendjén, hogy én színpadon és filmvásznon érhettem el sikereket, és nem a zöld gyepen. Ami a hetvenes számot illeti, Pilinszkyvel szólva: közeleg a »Végkifejlet«. Igyekszem jól megélni...S persze innen is üdvözlöm a sorstársaimat. Természetesen nem marad el a nagy beszélgetés Szabó Istvánnal, Cserhalmi Gyurival, akik ugyancsak most ünnepelhették a születésnapjukat.”

Gáspár Sándor véleménye

Eperjes Károlyról nemrég Gáspár Sándor beszélt egyébként a Szavakon túl című műsorban Kadarkai Endrének. A következőképpen méltatta Eperjes Károly filmjeit:

„ez egy páratlan első húsz év ezen a pályán olyan filmekkel, amelyek közül legalább 6-8 világszint. Őrületes energiák. De ezek az energiák átkonvertálódtak egy más megközelítésbe, a színháznak vagy a művészetnek egy másfajta képviseletébe.”

Gáspár Sándor szerint Eperjes Károly karrierje a következőképpen változott meg az évek során, amint a szavait a Story.hu is idézi:

„azt lehet látni, hogy egy kivételes, nagy formátumú ember hogyan tudja elveszteni az alkotói közét. Az ő esetében ez egy önvédelmi reakció volt, mert olyan energiákkal dolgozott, hogy megijedt, ki fog égni. Fontosabb volt számára biztonság, és átment a másik oldalra. Ő lett, aki adja az instrukciókat, és nem az, aki kapja.”

A teljes beszélgetést Gáspár Sándorral alább lehet megtekinteni.

(Kiemelt kép: Médiaklikk/Hogy volt?)

Hamarosan piacra dobja egyedi, TISZA X AZAHRIAH snekaer kollekcióját a Tisza cipő az Astorián található boltjában. A rajongóknak nem árt majd igyekezniük, a cipők ugyanis mindössze két napig lesznek elérhetők.