Jogsértő lehetett az Eperjes Károllyal rivális pályázat likvidálása

Kedden hallgatják meg azokat a jelölteket, akik a minisztérium szerint érvényes pályázatot adtak be a Magyar Színház (volt Nemzeti Színház) vezetésére. Halasi Dánielét pénteken délután érvénytelenítették, jogorvoslati lehetőségre sem adva alkalmat.

2023. október 9., 19:49

Szerző:

Az elutasításról szóló e-mailt véletlenül pont akkor kapta meg, amikor a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila által támogatott eddigi igazgató, Zalán János váratlanul visszavonta saját pályázatát.

Halasi és Zalán volt az a két jelölt, akiket a színház társulata azonos mértékben, a másik két pályázónál jóval nagyobb arányban támogatott – írja a HVG. Két induló maradt: a Radnóti Színház egykori gazdasági igazgatója, Komáromi György és a kormánypártban kedvelt Nagy Viktor, aki Eperjes Károlynak is helyet biztosítana a teátrum vezetésében.

Halasi Dániel pályázatának elutasításának indoklása szerint a minisztériumban nem tartották megfelelőnek a szakmai gyakorlat igazolását. Ennek szükségessége azonban nem szerepelt a pályázati kiírásban.

Halasi a hétvégén egy jogász segítségével panaszt nyújtott be a minisztériumba, aminek az orvoslására vajmi kevés az esély. A döntőbizottság ugyanis már kedden meghallgatja a megmaradt két jelöltet, ráadásul hétfő késő délutánig semmilyen reakció nem érkezett a minisztériumtól a panasza befogadásáról.

„A pályázatom érvénytelensége okaként a kiíró képviseletében eljáró közigazgatási államtitkár olyan igazolás benyújtásának elmulasztását határozta meg, amelyet sem a Rendelet, sem a pályázati felhívás nem írt elő, így az érvénytelenség megállapításának jogszerű alapja nincs. A pályázati eljárás jogszerűtlensége esetén az eljárás alapján hozott döntés sem lehet érvényes” – nyilatkozta a portálnak a rendező.

A HVG megkereste a minisztériumot is az ügyben. Az alábbi egy mondatban kaptak választ: válaszok helyett azonban mindössze a következő mondatot küldték meg számukra: „a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Pesti Magyar Színház igazgatói tisztségének pályáztatása során minden esetben a hatályos jogszabályok szerint járt el”.

(Kiemelt kép: a Pesti Magyar Színház főbejárata. Forrás: access4you.io)

 

 

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.