Csernus Imre trágár kirohanásban árulta el: ezért ilyen beteg nép a magyar

Csernus Imre szokásos sarkos véleményét most a magyar népről összességében mondta el.

2024. április 19., 12:23

Szerző:

Az Index.hu és az ATV közös műsora a YouTube-on a Konkrétan című adás Rónai Egonnal, és ennek a legutóbbi vendége Csernus Imre volt. A szókimondó, kemény véleményeiről ismert pszichiáter az interjúban a magyar népet úgy általában elemezte ki, a rá jellemző stílusban.

Ki a magyar? Milyen a magyar nép? Erre Csernus Imre a következő választ adja rögtön az interjú elején:

„sorolom: nemcsak búvalbaszottak [vagyunk], [hanem] irigyek, rosszindulatúak, erőszakosak, adott szituációban lusták és legfőképpen felelősséget nem vállalóak [is]. Irigyek [vagyunk], nem örülünk a másik sikerének, állandóan ilyenkor azt keressük, hogy milyen háttérsztorival vagy hátszéllel rendelkezett, ami eljuttatta őt oda. Tehát egy búvalbaszott, pesszimista, rosszindulatú nép vagyunk általában. Tisztelet a kivételnek.”

Csernus doktor szerint az átlagmagyar folyamatosan hazudik magának és nem vállal felelősséget. Így fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ezt szerinte a külföldiek észre is veszik rajtunk:

„minden embernek van egy adott kisugárzása, hite, bármi. És a külföldiek ezt dekódolják. Ugyanakkor ha összehasonlítasz egy tűzrőlpattant olaszt, spanyolt, görögöt, teljes mindegy, vagy még akár északiakat, akik büszkék arra, amilyenek, mi az életünk nagyon sok területén egyes szám második személyben folyékonyan hazudjuk magunknak, hogy ez így jól van. Az önbecsapás hozadékaként önmagunknak köszönhetjük azt, hogy a kisugárzásunk csökken és a szeretetéhségünk fokozódik. A megfelelési kényszer fokozódik. A magyar ember ha érzelmileg nem nő fel, akkor önmaga ellensége lesz.”

Csernus Imre szerint bár okosak vagyunk és itt utal a Nobel-díjakra is, érzelmi szempontból nem vagyunk felnőttek, hanem mindig valaki mást hibáztatunk a bajainkért, akkor is, ha szívünk mélyén tudjuk, hogy nem jó az irány, amerre megyünk. Ez okozza a magyarok rengeteg betegségét:

„érzelmi szempontból egyszerűen gyávák vagyunk felnőni, és nagyon sok bajunknak ez az okozója. Az ókori görögök megfogalmazták, hogy a búvalbaszott ember élete rövidebb ideig tart, mint az optimistáé. És olyan betegségek jelentkeznek a búvalbaszottaknál, amik a pozitív gondolkodásúaknál nem. Basszus, nem mi találtuk ki a spanyolviaszt, ez régi megfigyelés, hogy a sok feszültség, a depresszív állapot, a pánikreakciók, az alkoholizmus – egymillió alkoholista –, a drog és a többi mentálhigiénés nyűg, amivel mi küzdünk – ezt is önmagunknak okozzuk.”

Csernus Imre azt mondja, hogy a magyar nép széthúzásra hajlamos: csak addig fogunk össze, amíg az érdekeink ezt diktálják. Ehelyett az emberek jelentősége a törvények betartása helyett inkább a kiskapukat keresi folyamatosan. Más országokban, például Németországban azért tartják be a törvényeket, mert az emberek próbálnak figyelni egymásra.

Alább lehet megnézni-meghallgatni a teljes interjút.

(Kiemelt kép: YouTube/ATV Magyarország)