Ennyire beteg volt Szurdi Miklós a halála előtti utolsó napokban: volt felesége megtörten emlékszik vissza

Elhunyt Szurdi Miklós, és Gór Nagy Mária mellett többek között Esztergályos Cecília, Csonka András és Ábel Anita is megemlékezett róla.

2024. február 12., 14:04

Szerző:

Hétfőn délelőtt érkezett a hír, hogy elhunyt Szurdi Miklós. A Família Kft. kreátoraként is ismert színész-rendező tavaly nyáron vette át az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár vezetését. Halálának hírét Erdőkertes polgármestere jelentette be a következőkkel:

„MEGHALT SZURDI MIKLÓS
Mély megrendüléssel fogadtam a hírt. Nagyon megkedveltem Őt, mert fiatalos gondolkodása és sajátos világlátása ösztönzően hatott a környezetére. Szurdi Miklós művész volt. Egy ember, akire számíthattam. Munkaerő, aki szívén viselte Erdőkertes kulturális életét. Egy hős, aki kitartóan viselte hosszantartó, komoly betegségét. Elment, és nagy űrt hagy maga után. Köszönjük Miklós, hogy nekünk is voltál!”

– áll az alábbi posztban.

A Blikk Gór Nagy Máriától, Szurdi Miklós első feleségétől tudott meg néhány részletet a 73 évesen elhunyt híresség életének utolsó napjairól.

„Az utóbbi időben már nagyon legyengült és csak az én főztömet ette meg. A múlt héten került be a kórházba, és a férjem, Buda mindennap járt be hozzá. Az utolsó napokban már csak aludt, de tegnap a gyerekei és mi is bementünk hozzá”

– mondja Gór Nagy Mária, azt nem említve, hogy pontosan milyen betegségben szenvedett Szurdi Miklós.

Esztergályos Cecília is elmesélte, szintén a Blikknek, hogy mikor beszélt utoljára Szurdi Miklóssal. A Família Kft. egykori főszereplőnője többek között a következőket nyilatkozta:

„2-3 hete tartottunk egy Família Kft.-s találkozót, amire természetesen őt is meghívtuk, de sajnos már nem tudott eljönni. Telefonon viszont együtt felhívtuk őt, és bár nagyon gyenge, fáradt volt a hangja, nagyon örült nekünk.”

A közösségi médiában is érkeznek sorban a megemlékezések, Liptai Claudia például a Facebookon a következőket írja régi fényképek kíséretében:

„Szurdi Miklós Színésznői életem meghatározó rendezője. Neki köszönhetem első színpadi szerepemet a Grease című musicalben. Hiszek benne. Hogy az első dolgok mindig nagyon meghatározóak az életben. Így egy olyan rendezővel találkozni aki szereti a színészt komoly muníció volt. Nehezen hiszem el, hogy soha többé nem hallom a jellegzetes nevetését és az állandó kulcscsörgést a nadrágja oldalán mert egy percre nem tudott megállni munka közben. Köszönök mindent Miki. Jó utat!”

Csonka András, a Família Kft. Picije a következőket írta az alábbi posztban:

„mérges vagyok és tehetetlen. A rohadt életbe, tudom, és még önző is, mert sajnálom magamat, hogy soha többé nem lehet közöm hozzád itt a Földön. Mikikém, te drága EMBER! Van fogalmad arról, milyen sokunk lelke van most darabokban? Tudtuk, hogy baj van, de értsd meg, Te és a betegség, az elhagyatottság az két külön bolygó. Nem tudjuk értelmezni, mert mi mindig a Te kifogyhatatlan energiádból töltődtünk.
Ahogy öregszem, egyre fontosabbnak tartom, hogy képes legyek egyértelmű válaszokat adni arra is, kinek mit köszönhetek. A hála alapvetés. Boldog vagyok, hogy a 70. születésnapodon ezt egyértelművé tettem, de akkor most meg a világba kiáltom. Mikikém, Neked köszönhetem a legtöbbet! Te bíztál bennem úgy, ahogy senki utánad, Te tettél rá a zenés sínre, amikor felkértél a Grease című musicalre, aztán a Hairre, és szelíd erőszakomnak hála megrendezted a Kapj el!-t, ami Barbarának és nekem is abszolút mérföldkő lett, a Família kft főrendezöjeként Te alakítottad a karakteremet olyanná, hogy arra nagyon sok mindent tudtam építeni később.
Soha olyan zseniális színészvezetést nem tapasztaltam, mint Nálad, mert a Te irányításod alatt tehetségesnek érezhettük magunkat, önbizalmat adtál a sikerrel együtt, tiszteltelek, és mégis egy barát voltál közben, aki pont úgy mosolygott mindig, mint ezen a képen, és akinek elnéztük, hogy baromira nem akarja abbahagyni a próbákat sosem időben. Rengeteg cigi és kávé, de mellette derű és energia. Az elmúlt évekkel nem tudtam mit kezdeni, méltatlannak éreztem, a Te képességeiddel a legnagyobb plakátok közepén kellett volna, hogy virítson a neved. A betegségről meg inkább ne is beszéljünk.
Édes Mikim! Akik ismertünk, tudjuk, hogy pótolhatatlan vagy, köszönünk mindent!”

Posztolt még Ábel Anita és Feke Pál is, ha kíváncsi, hogyan emlékeznek Szurdi Miklósra, kattintson a nevükre, és megnyílik a kérdéses Instagram-poszt!

Xantus Barbara pedig, aki Szurdi Miklós harmadik felesége volt, a Bors című lapnak nyilatkozta, hogy a család nevében egyelőre nem szeretnének nyilatkozni az elhunytról:

„A családdal arra jutottunk, hogy nem nyilatkozunk Miklós halála kapcsán. Még kérünk egy kis időt, hogy felocsúdjunk.”

(Kiemelt kép: Facebook/Erdőkertesi Faluház és Könyvtár)