Gyász: a férfi maraton világcsúcstartója autóbalesetben meghalt

Autóbalesetben meghalt a férfi maraton világcsúcstartója. Kelvin Kiptum csak 24 éves volt. 

2024. február 12., 11:05

Szerző:

A férfi maraton világcsúcstartója, Kelvin Kiptum meghalt. Az atléta mindössze 24 éves volt. Autóbalesetben vesztette életét, ő vezette az autót – írja az RTL. A 24 éves sportoló mellett ruandai edzője, Gervais Hakizimana is életét vesztette a szerencsétlenségben. Az autó harmadik utasát, egy nőt súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A BBC szerint éppen a múlt héten jelentette be, hogy megpróbálja lefutni a távot két óra alatt a rotterdami maratonon.

A férfi maraton világcsúcstartója egy fába csapódott 

A kenyai National című lap szerint, a helyi rendőrfőnök számolt be a világcsúcstartó atléta és edzője halálhíréről vasárnap késő este – írja a Nemzeti Sport.. „Az első vizsgálatok szerint a baleset az autót vezető Kiptum hibájából következett be, miután vélhetően nagy sebességgel haladva elvesztette uralmát a jármű fölött, s egy fának csapódott, majd az úttól nagyjából hatvan méterre egy árokban állt végül meg. Kiptum és Hakizimana a helyszínen életét vesztette, az autóban utazó harmadik személyt egy közeli kórházba szállították” – idézi a lap Peter Mulinge helyi rendőrfőnököt.

Búcsúznak a 24 éves maratoni világcsúcstartótól

Kiptum tavaly októberben győzött a Chicago Maratonon 2.00:35-ös idővel, ami új világcsúcs, s ezt a WA mindössze hat napja, február 6-án ismerte el hivatalosan is. Kiptum a világ valaha futott hét leggyorsabb maratonijának időjéből hármat jegyzett. Csupán három maratonin indult, és mind a hármat megnyerte: a már említett chicagói mellett a tavalyi londoni maratonon és a 2022 decemberi valenciai maratonon is 2.02:00-n belüli idővel győzött. 

Kenya egykori miniszterelnöke, Raila Odinga tiszteletét fejezte ki, és X-en: „Lesújtó hír egy figyelemre méltó egyéniség, Kelvin Kiptum, a világcsúcstartó és a kenyai atlétika ikonjának elvesztése miatt. Edzőjével együtt tragikusan meghaltak egy balesetben ma este. Nemzetünk gyászolja egy igazi hős mélységes elvesztését.”

Haonlóan búcsúzott Kenya sportminisztere, Ababu Namwamba is, aki az X-en hozzátette: „Kenya egy különleges gyöngyszemet veszített. Nincsenek szavak". 

A World Athletics elnöke, Sebastian Coe „megdöbbenve értesült és mélyen elszomorította Kiptum és Hakizimana halála – írja a The Guardian. „Egy hihetetlen sportoló hihetetlen örökséget hagyott maga után, nagyon fog hiányozni nekünk” – jelentette ki.

Kiptum 2018-ban első nagyobb versenyén kölcsöncipőben futott, mert nem engedhetett meg magának anyagilag egy pár futócipőt – írja a BBC. Éppen a múlt héten jelentette be, hogy megpróbálja lefutni a távot két óra alatt a rotterdami maratonon.

Kiptum kétgyermekes családapa volt. 

(Kiemelt képünkön: A kenyai Kelvin Kiptum megnyeri a a 2023-as London Marathon-t London központjában 2023. április 23-án. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)