Videó - Berki Krisztián kislányának gyászával kapcsolatban ezt mondja a terapeuta

Gyászterapeuta beszélt az RTL Reggeli című műsorában.

2022. május 9., 11:22

Szerző:

Berki Krisztián halálával kapcsolatban az RTL Klub Reggeli című műsorának vendége volt Dr. Zelena András gyászterapeuta. A szakértő Peller Mariann-nal és Szabó Zsófival beszélgetett hazánk leghíresebb média személyiségének halála kapcsán arról, hogy a gyerekek miképpen dolgozzák fel egy szülő elvesztését. 

A gyászterapeuta arról beszélt, hogy a gyász és annak folyamata nem csak halál esetén jelenik meg az életünkben, hanem teljesen természetes egy munkahely elvesztése, vagy egy szakítás után is, sőt még időseknél is gyakran megjelenhet a látás, hallás, mozgásképesség elvesztésével kapcsolatban. A gyásznál az első dolog, ami megjelenik az a sokk.

Dr. Zelena András most arról a gyászról beszélt, ami Berki Krisztián halálával is kapcsolatban történik, amikor nincsenek előre mutató jelek arra, hogy a tragédia be fog következni: ebben az esetben jön a sokk, mert az ember nem ezt várta. A szakértő azt is elárulta, hogy a gyerek és a felnőtt másképp gyászol. Míg a gyerekek 6-7 éves korig misztifikálják a dolgot, ám pont a 8-9 éves kor, amiben Berki lánya, Natasa Zselyke is jár, az az időszak, amikor a gyerek szembesül, hogy ez egy olyan realisztikus folyamat, ami visszafordíthatatlan.

A terapeuta szerint a legfontosabb egy szülő elvesztésének esetében, hogy a másik szülő, vagy a hozzátartozók őszintén kommunikáljanak, azokat a kérdéseket is be kell vallanunk, amelyekre nem tudjuk a választ. Az is válasz, hogy nem tudom, de a legrosszabb, ha egész egyszerűen a szülő nem válaszol.

„Amikor egy szülőt gyászol egy gyermek akkor a másik szülő potenciális elvesztésének a képe, vagy esetleg a kisgyermek saját halálának a képe is megjelenik”

- mondta.

A gyászterapeuta arról is beszélt, hogy nem mindegy miképpen beszélünk a gyászról a gyereknek, nagyon fontos, hogy hány éves korban vannak. Példaként egy általános iskolást, vagy egy óvodást elrettentene az, ahogy egy gimnazistával beszélnénk a témáról, de egy kamasznak sem lehet óvodás szinten elmagyarázni. A gyerekekbe bele égnek ezek a képek, ez egy többszörösen traumatizált helyzet és ezek  a képek újra és újra bevillanhatnak. 

A teljes videót itt tekintheti meg: 

A legfrissebb hírek Berki Krisztián halálával kapcsolatban

Berki Krisztián tragédiája: ekkor fog kiderülni, mi okozta a halálát

Az elhunyt Berki Krisztiánhoz a pszichológusa hívott mentőt

Szabó Zsófi friss posztjában exét, Berki Krisztiánt gyászolja a rajongók szerint

(Kiemelt kép: Berki Krisztián Instagramja)