Bálint gazda özvegyének fájdalmas vallomása: Nagyon rossz egyedül lenni

A 2020-ban 101 évesen elhunyt Bálint György, azaz Bálint gazda özvegye friss interjúban beszélt a gyászról.

2024. augusztus 28., 16:00

Szerző:

Bálint gazda, azaz Bálint György özvegye volt a Best podcast vendége a héten. Récsey Antónia volt az egykor országszerte népszerű gazdálkodási-kertészkedési szakértő harmadik felesége, Bálint gazda vele élte le élete utolsó 25 évét. Idén júniusban volt a halála negyedik évfordulója.

Bálint gazda özvegye fájdalmas vallomást tett

Récsey Antóniának az első házasságából két fia van. Ő a Mezőgazdasági Kiadó felelős szerkesztőjeként dolgozott, a már könyvein keresztül régebbről ismerték egymást Bálint Györggyel, vagy ahogy az ország ismerte többek között az Ablak című tévéműsorból, Bálint gazdával. A '90-es években egymásba szerettek és 2001-ben házasodtak össze, amikor a médiaszemélyiség már nyolcvan fölött volt. Megismerkedésük időszakát is felidézve Récsey Antónia így beszél a podcastban:

„Én a Jóistentől mindig csak azt kértem, hogy legalább 5 évig élhessünk együtt, ha már 22 évi egyedül élés és két gyerek felnevelése után megadatott egy ilyen lehetőség, hogy van egy szeretett párom, férjem, hogy ezt kiélvezhessem. És hogyha azt mondom, hogy az 5-ből 25 lett, hát akkor a sorsnak nagyon-nagyon hálás vagyok. És így négy év után is az az igazság, hogy azok az esték hiányoznak nagyon, amikor az ember leült már nyugalomban, beszélgetett mindenről, és ott volt mellettem, és néha ő segített nekem, aztán többet én neki, de ez egy olyan jó érzés volt! És az a tudat, hogy nem vagy egyedül... Nagyon rossz egyedül lenni.”

Récsey Antónia így emlékszik vissza Bálint gazdára

Récsey Antónia megkapja a kérdést a podcastban, hogy gondolt-e már arra, hogy idővel még egyszer újraházasodik. Erre így válaszol:

„Azt szokták mondani, hogy ne mondd, hogy soha nem, de én ezt így gondolom. Nem. Én tényleg tudom. Nálánál jobb embert nem hiszem, hogy találnék. Nagyon jó ember volt és az ő optimizmusa és az ő okossága, az ő megértése, az, hogy a fiatalokkal szót tudott érteni.... És hát azért az a 27 év korkülönbség köztünk azért nem volt olyan nagyon kevés. És mégis nagyon egyet gondoltunk. Nagyon kevés dolog volt, amiben nem értettünk egyet, mert ő olyan fiatalos volt gondolkodásában is, tetteiben is, tényleg! És mindig akart valamit, valami újat tenni, kitalálni, továbblépni. [...] Ő az utolsó pillanatban is tenni akart.”

Bálint gazdát 2011-ben súlyos baleset érte: csípője, lába és az arca is megsérült. Intenzív osztályra került, a későbbiekben félévente kórházban hét-infúziós kezelést kapott, keringési problémái is voltak. Ezekre emlékezve mondja Récsey Antónia a következőket az interjú egyik legmeghatóbb és legelgondolkodtatóbb részében:

„Annyi baj érte a végén a balesettől elkezdve a szívinfarktuson át minden. A teste nem tudott megfiatalodni. De a lelke, az esze, a bizalma az emberek iránt, az ugyanúgy megmaradt. Meg az optimizmusa. Ez, amire én mindig azt mondom, hogy az ember csak apró pici dolgokat kap az élettől, de azt két marokkal meg kell fogni, mert nagy dolgok nem történnek az emberrel. Az ember ahhoz nagyon kicsi. De a sok apróból nagyon sok öröm... És most is az érzem, hogy azok az apró örömök, amiket kaptam tőle – én ebből élek a mai napig, hogy visszaemlékszem, hogy milyen jó volt itt vagy ott vele.”

(Kiemelt kép: Wikipédia/Danmay)