Ambrus Attila a gyerekkoráról vallott: Nálam itt csúszott el a történet

Ambrus Attila azt is elárulta legfrissebb interjújában, hogy miért utálja aláírni a nevét.

2024. június 14., 10:18

Szerző:

Ambrus Attila új könyvet jelentetett meg Állj talpra! címmel az újrakezdésről, és ebből az alkalomból megint adott egy interjút. Ezúttal a TV2-n a Tények plusz című adásban szerepelt, a riport alább látható.

Ambrus Attila gyermekkora

Ambrus Attila élete első 20 évét Erdélyben töltötte, de nem voltak igazán boldogak ezek a gyermekévek. Másfél éves volt, amikor az édesanyja elhagyta, az édesapja verte és nem volt jó vele a kapcsolata, végül a nagyszülőkhöz került. Már kamaszként volt, hogy lopási ügybe keveredett, nevelőintézetben és munkatáborban is járt.

Viszont, amint most meséli, a '70-es években gyerekként és kamaszként rendszeresen olvasott – igaz, nem olyasmit, ami ennek a korosztálynak való.

„Nálam ott csúszott el a történet, hogy én már 10 évesen Az angliai vonatrablást olvastam, meg az összes Rejtő-könyvet, meg mindent, ami a kezembe került. És ugye nem árt, ha a gyerek a korának megfelelően kap könyvet a kezébe”

– árulja el Ambrus Attila, hogy honnan merített ihletet későbbi rablásaihoz.

Ambrus Attila és a könyvek

Azért érdekes, hogy a Viszkis rablóként elhíresült keramikus-médiaszemélyiség újabb könyvet adott ki most, mert saját bevallása szerint se írni, se olvasni nem szokott már, idősebb korára megutálta mindkettőt. Az új kötet szövegét nem is feltétlenül ő vetette papírra, a borítón Karizs Tamás is szerepel szerzőként.

„Én a börtönben kiírtam a Háború és békét. Nem volt számítógépem, mindent kézzel írtam, a szakdolgozatomtól kezdve mindent. Írtam, írtam, írtam. Megmondom őszintén, nem szívesen veszek tollat a kezembe, sőt, a nevemet is két A betűvel írom le, mert bent a bíróságon van 30 ezer oldal, a munkásságomnak a lenyomata, és azokat mind alá kellett írnom, és már a nevemet is utálom aláírni, így az írás az egyelőre háttérbe szorult. Plusz az olvasás is”

– vallja be Ambrus Attila az alább megtekinthető interjúban.

Ambrus Attila gyerekkora még egyszer

Kisebb botrány lett abból pár hete, hogy Ambrus Attila egykori barátjáról, Berki Krisztiánról beszélt, bevallva, hogy a volt Fradi-vezér mindig mindenkit átvert. Ezen Berki Krisztián édesanyja megsértődött, de Ambrus Attila erre a szülői felelősség kérdését hozza fel, párhuzamba állítva Berki Krisztián neveltetését nemcsak a saját gyermekkorával, hanem azzal is, ahogy ő próbálja nevelni most két saját gyerekét:

„Bent voltam egy műsorban, és ott Berki Krisztiánról kérdeztek valamit, és én ott elmondtam őszintén [a véleményemet]. És ennek az lett a vége, hogy az anyukája megharagudott, és az lett a szomorú történet, hogy én vagyok a szar ember, merthogy elmondtam, hogy sajnos a Krisztián nem volt fair. Nem csak velem, senkivel. És ilyenkor meg az a probléma, hogy ahelyett, hogy egy szülő tükörbe nézne, mindig visszamutogat. Én is ezt csináltam nagyon sokáig, de a legfontosabb dolog az, hogy nem biztos, hogy valamit a mama jól csinált, amellett, hogy minden tiszteletem, mert az a helyzet, hogy a gyerek mintakövető. És ha ott problémák vannak, akkor a gyerek ezt a mintát viszi tovább. Nálam is voltak a családban problémák, és én is továbbvittem. És most nagyon félek attól, hogy a gyerekeim ne azt a mintát vigyék tovább, amit én korábban képviseltem.”

Mindezt Ambrus Attila a héten a Kiskegyednek mondta, alább tudja megnézni a teljes videót, jó hosszú.

(Kiemelt kép: TV2/Tények plusz)