Alföldi Róbert nagy bejelentést tett, csatlakozik a kezdeményezéshez: Ők a jövő! – videó

Alföldi Róbert a Facebookon egy videóval hívta fel a figyelmet egy új, fontos kezdeményezésre.

2024. június 12., 14:43

Szerző:

Alföldi Róbert a múlt héten szavazásra buzdított, és valóban rendkívül magas volt a részvételi arány a választáson. Az 56 éves színész-rendező most egy színháztámogatási kezdeményezéshez való csatlakozásra buzdít abban a reményben, hogy ezúttal is hasonlóan sokan hallgatnak majd hívó szavára, még ha nyilván nem is túl valószínű, hogy a múlt csütörtöki videó különösebb tényező lett volna a választások kimenetelében.

Alföldi Róbert félti a színházak jövőjét

Amint azt Alföldi Róbert mai Facebook-posztja tartalmazza, az ESzínház – korlátlanul, online, a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház valamint színházi alkotók összefogásában június 12. és július 31. között közösségi gyűjtés indul a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére. A Nemzeti Színház egykori igazgatója most ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik, arra buzdítva követőit, hogy támogassák anyagilag a független színházakat segítő alapítványt.

„A magyar színházi palettán, a magyar színházi életben a függetlenek a jövőt, az innovációt jelentik, és azok a fiatalok, és azok a kevésbé fiatal független alkotók, akik ezzel a belső függetlenséggel és szabadsággal rendelkeznek, azok merészkednek olyan utakra, amilyenekre a kvázi professzionális vagy hivatalos színház nem merészkedik, csak utánuk. Én nagyon sokat tanultam tőlük. Független színházi csapatok, alkotók, gondolkodók nélkül a magyar színháznak nincs jövője. Nagyon fontos, hogy legyenek. Ők a jövő”

– mondja Alföldi Róbert az alábbi videóban. Az akció részeként az

  • Azt meséld el, Pista! (június 21-28. között),
  • a Rükverc (június 28. és július 5. között) és a
  • Kezdhetek folytatódni (július 5-12. között)

című előadások online vetítéseinek teljes bevételét az alkotók a függetleneknek ajánlják fel. A poszt bankszámlaszámot is tartalmaz, aminek használatával az Alapítvány a Magyar Színházakért nevű szervezetnek lehet utalni, és Alföldi Róbert még a következőket teszi hozzá:

„Támogasd te is ezt a kezdeményezést, hogy az izgalmas, kísérletező, új látásmódot hozó független színházi műhelyek továbbra is működhessenek!”

Alább lehet megnézni a videót, további részletekért kattintson ide!

Emlékezetes, hogy a színész-rendező D. Tóth Kriszta műsorában arról beszélt 2022 májusában, azaz két évvel ezelőtt, hogy aggódik amiatt, hogy a pályája leszállóágba került, és aggasztja, hogy vajon lesz-e munkája a jövőben.

„Az elmúlt öt évről az jut eszembe, hogyan marginalizálódtam vagy hogyan csúsztam ki a pálya szélére. Úgy érzem, hogy légüres térbe kerültem. [...] Nagyon zavar, hogy azon agyalok, vajon lesz-e munkám. Ezzel soha nem kellett foglalkoznom, most mégis foglalkozom vele.”

– mondta Alföldi Róbert az alábbi interjúban, szintén a jövő miatt aggodalmaskodva.

(Kiemelt kép: Alföldi Róbert Facebookja)