Párizs 2024: semlegesként elindulhatnak az orosz súlyemelők

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) engedélyezte az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy semleges státuszban versenyezzenek a szervezet égisze alatti viadalokon.

2023. május 13., 15:50

Szerző:

Az IWF honlapján tette közzé az elnökség online ülésen hozott döntését, amelyet - hangsúlyozták a közleményben - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásának megfelelően hoztak.

A két ország súlyemelői az idén áprilisban Jerevánban rendezett Európa-bajnokságot kénytelenek voltak kihagyni az ukrajnai háború tavaly februári kirobbanását követően, 2022. március elején bevezetett szankciók miatt.

Az IWF dokumentumában hangsúlyozta, hogy a mostani döntés, amelyet a sportági világszövetség sportolói bizottsága is határozottan támogat, "a lehető legjobb egyensúlyt képviseli", egyfelől megőrizve az Ukrajnával való változatlan szolidaritást, másfelől azt az IWF-álláspontot, hogy "a legnagyobb mértékben fenntartsa minden egyéni, semleges sportoló versenyzési lehetőségét nemzetiségüktől függetlenül".

A NOB végrehajtó bizottsága idén március 28-án javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat, és csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

(Kiemelt kép: az olimpiai öt karika Párizsban. Fotó: Maurizio Orlando / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

A francia nyílt bajnokságon az első fordulón sikeresen túljutó Fucsovics Márton három pozíciót rontva az egy héttel korábbihoz képest a 83. helyen áll a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján. Ezzel jelenleg ő a legelőkelőbben jegyzett magyar játékos.

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.

Primož Roglič nyerte a Giro d'Italia 106. kiírását vasárnap, ezzel az olasz országúti kerékpáros körverseny történetének első szlovén bajnoka lett. A záróetapon a pályafutása utolsó szezonját teljesítő brit Mark Cavendish diadalmaskodott.

2023. május 28., 19:59

A Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók világkupa-sorozata harmadik állomásának váltóversenyében, Portugáliában.