Vidnyánszky Attila inkább összekapaszkodást ajánl az ukrán művészeknek

Egy ukrán színház lemondta a részvételt a budapesti színházi olimpián, mert orosz társulat is fellép. Az esemény és egyben a Nemzeti Színház vezetője sajnálja a döntést.

2023. május 2., 16:33

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, lemondta fellépését a 2023-ban Budapesten zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpián a kijevi Ivan Franko Színház. A teátrum azzal indokolta a döntést, hogy négy hónappal ezelőtt biztosítékokat kapott a szervezőktől, hogy orosz fellépőket nem hívnak meg a találkozóra. Ennek ellenére bemutatják a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti igazgatójának, Valerij Fokinnak a REX című darabját és egy általa rendezett Perszepolisz című filmet is.

Ez utóbbiban szerepel Anton Sagin, Vlagyimir Putyin rezsimjének ismert híve. Sagin nyíltan támogatja az Ukrajna ellen indított háborút, a Rosszija-1 állami televízióban pedig többször beszélt már azokról az atrocitásokról, amelyeket állítása szerint ukránok követtek el oroszok ellen a megszállt ukrán régióban, Donbászban – emlékeztet a Népszava.

A kínos döntést követően kedden Vidnyánszky Attila is megszólalt az ügyben.

„Azt az ígéretet tettem, hogy nem lesz orosz társulat a színházi olimpián, mint ahogy nincs is” – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában a Nemzeti Színház igazgatója. Hozzátette: Valerij Fokin a találkozót szervező nemzetközi bizottság tagja, de a REX című darab nem szerepel a színházi olimpia hivatalos programjában. Az előadás a Nemzeti Színház repertoárján szerepel. A Petropoliszt pedig – emlékeztetett – éppen ukrán kérésre vették ki a hivatalos programból, a Színházi és Filmművészeti Egyetem programja lett.

Vidnyánszky Attila közölte, hogy tisztában van az ukránok rettenetesen nehéz helyzetben vannak, és nagyon sajnálja őket, de ebben a helyzetben sokszorosan fontosnak tartja, hogy „kapaszkodjanak egymásba”, ne engedjék el egymást, ne szakítsanak meg minden kapcsolódási pontot, azt, ami „lerombolódik”, a kultúra emberei próbálják visszaépíteni valahogy.

„Mi akkor is hívtuk őket, amikor még nem volt háború. Nekünk akkor is érdekesek voltak, és barátként tudtunk együttműködni, még Beregszászba is meghívtam őket, azzal a tudattal, hogy viszontmeghívásra soha nem számítok, mert Ukrajnában az elképzelhetetlen, hogy egy nemzetiségi színház az ottani Nemzeti Színházban bemutatkozzon” – közölte Vidnyánszky Attila. 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.