Lemondta budapesti fellépését egy kijevi színház

Egy ukrán színház lemondta a részvételt a budapesti színházi olimpián, mert orosz társulat is fellép.

2023. május 1., 18:14

Szerző:

Lemondta fellépését a 2023-ban Budapesten zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpián a kijevi Ivan Franko Színház – írja az Ukrajinszka Pravda cikkét idézve a Népszava. A teátrum azzal indokolta a döntést, hogy négy hónappal ezelőtt biztosítékokat kapott a szervezőktől, hogy orosz fellépőket nem hívnak meg a találkozóra. Ennek ellenére bemutatják a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti igazgatójának, Valerij Fokinnak a REX című darabját és egy általa rendezett Perszepolisz című filmet is.

Utóbbi egyik szereplője Anton Sagin, Vlagyimir Putyin rezsimjének ismert híve, aki nyíltan támogatja az Ukrajna ellen indított háborút, a Riosszija-1 állami televízióban pedig többször beszélt már azokról az atrocitásokról, amelyeket állítása szerint ukránok követtek el oroszok ellen a megszállt ukrán régióban, Donbászban.

Közleményében az Ivan Franko Színház arra is emlékeztet, négy hónapja, egy 2023. január 19-i levélben jelezték a magyarországi szervezőknek, hogy nem kívánnak közösséget vállalni orosz előadókkal, és hangsúlyozták azt is, minden olyan felszólítást elfogadhatatlannak tartanak, amely „politika nélküli párbeszédet” vagy „hídépítést” vár tőlük. A kijevi teátrum két darabbal – a Brecht-féle 1941-es Állítsátok meg Arturo Uit!, illetve a Caligula – jött volna Budapestre. 

(Kiemelt kép: a NAONI zenekar – Ukrajna Nemzeti Népi Hangszeres Akadémiai Zenekara – zenészei koncertet adnak az Ivan Franko Akadémiai Regionális Ukrán Zenei és Drámai Színházban Ivano-Frankivszkban, Nyugat-Ukrajnában. Fotó: Yurii Rylchuk / NurPhoto / AFP)

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.