Diszkriminatívnak tartják az orosz sportolók a NOB döntését

Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) sportolói bizottsága szerint túlzó és diszkriminatív a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása, mely szerint semlegesként visszaengedhetők az orosz és fehérorosz sportolók a különböző világversenyekre.

2023. április 30., 12:40

Szerző:

A NOB minden eseményről kizárta a két ország versenyzőit azután, hogy 2022 februárjában Oroszország fehérorosz támogatással háborút indított Ukrajna ellen, idén márciusban azonban azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy semlegesként az egyes nemzetközi sportszövetségek visszaengedhetik a két nemzet sportolóit a viadalokra. Az ajánlás szerint csak azok a versenyzők indulhatnak bármilyen eseményen, akik semmilyen formában – beleértve a közösségi médiát – nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A semlegesség értelmében pedig nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, és ha győznek, nem játszhatják el nekik a himnuszukat. 

A ROC sportolói bizottsága most azt közölte, hogy a NOB ajánlásában megfogalmazott kritériumok túlzók és diszkriminatívak.

 „Véleményünk szerint ez egy veszélyes precedens, melynek értelmében a világ egyetlen sportolója sem lehet biztos abban, hogy emberi és állampolgári jogait mostantól kellő mértékben tiszteletben tartják, a döntéseket pedig a törvények és az Olimpiai Charta alapján hozzák meg, kivételek nélkül” – fogalmazott közleményében a ROC sportolói bizottsága.

„Manapság minket, sportolókat olyan politikai játszmák túszaiként tartanak fogva, amelyek megosztják a nemzetközi sporttársadalmat, egyben ellentéteket szítanak az olimpiai családon belül: kritériumokat határoznak meg, valamint azt, hogy ki jogosult és ki nem jogosult részt venni egyes eseményeken” – áll a közleményben. 

Az olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei közül többek között az asztaliteniszezők, az öttusázók, a vívók, a cselgáncsozók és a tekvondósok is úgy döntöttek, hogy semlegesként visszaengedik versenyeikre az orosz és fehérorosz sportolókat. 

A jövő nyári, párizsi olimpia tekintetében a NOB későbbre ígért döntést a két nemzet sportolóinak részvételi lehetőségéről, Ukrajna pedig a játékok bojkottjával fenyegetett, ha az oroszok ott lehetnek az eseményen.

(Kiemelt képünk: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke 2023. március 28-án Lausanne-ban beszél a NOB vezetőségi ülésén, ahol az orosz sportolók kérdését vitatják meg. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP)