Az oroszok nem lehetnek ott az olimpiai kosárlabdatornán

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) döntése értelmében az orosz férfi válogatott nem vehet részt a jövő évi olimpiai kvalifikációs tornákon, azaz a párizsi játékokon sem lesz ott.

2023. április 18., 19:53

Szerző:

A FIBA keddi bejelentése szerint az oroszok helyét a mögöttük legmagasabban rangsorolt európai gárda, a bolgár csapat veszi át az olimpiai selejtezőben. Az orosz női kosárlabda válogatott sorsa már korábban megpecsételődött, ugyanis a ukrajnai háború miatt kitiltott együttes nem vehetett részt a világ- és az Európa-bajnokság selejtezőjében sem.

A NOB március 28-án állt elő azzal az indítvánnyal, hogy – semlegesként – engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre azzal a megkötéssel, hogy csak olyanok indulhatnak, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel.

(Kiemelt képünk: A Basketball 3x3 illusztrációja a 2. szezon indításakor, 2019. április 18-án, a párizsi kikötőben, St Denis-ben, Franciaországban. Fotó: Philippe Millereau / KMSP PHILIPPE MILLEREAU / KMSP / KMSP via AFP)