Nem indulnak az oroszok

Oroszország nem indítja cselgáncsozóit az idei világbajnokságon, melynek az üzbég főváros ad otthont október 6. és 13. között.

2022. szeptember 21., 08:56

Szerző:

A távolmaradásról Vaszilij Anyiszimov, az Orosz Judo Szövetség (FDR) elnöke nyilatkozott a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. 

Az FDR annak ellenére határozott a visszalépés mellett, hogy versenyzői ott lehetnének a taskenti vébén, igaz, a sportág nemzetközi szövetsége (IJF) márciusban csak semleges színekben, a nemzeti himnusz és zászló használata nélkül engedélyezte az orosz részvételt. 

Az IJF egyike azon kevés világszövetségnek, amelyek csak részben tettek eleget a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február végi felhívásának, amelyben Oroszország ukrajnai háborúja miatt különböző büntetések érvénybe lépését javasolta, így azt, hogy a nemzetközi sportági szövetségek tiltsák ki versenyeikről Oroszország – és az inváziót támogató Fehéroroszország – sportolóit.

„Nem veszünk részt a világbajnokságon” – közölte most Anyiszimov, anélkül, hogy külön indoklással szolgált volna.

Ukrajna a minap azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja a vébét, ha azon oroszok is indulhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az orosz Madina Tajmazova (fehérben) és a japán Csizuru Arai küzdelme a női cselgáncsozók 70 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt)