Májusban dönthetnek arról, hogy visszatérhetnek-e az orosz hokicsapatok a nemzetközi porondra

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) májusi kongresszusa megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az orosz és a fehérorosz csapatok visszatérhetnek-e az égisze alá tartozó versenyekre.

2023. január 6., 19:19

Szerző:

„Megerősítem, hogy a finnországi kongresszusunkon döntés születik a kérdésben”  – nyilatkozta Luc Tardif, az IIHF elnöke pénteken a TASZSZ-nak, de nem tért ki rá, van-e esély az orosz és fehérorosz hokicsapatok visszaengedésére, vagy továbbra is a kitiltás marad érvényben ukrajnai háborúja miatt.

Az IIHF-nek – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is szorgalmazott – szankciói nyomán mindkét ország válogatottja kihagyni kényszerült a legutóbbi felnőtt és ifjúsági világbajnokságot, miután a világszövetség tavaly február 28-án – négy nappal a háború kezdetét követően – felfüggesztette az orosz és a fehérorosz csapatok részvételét a sportági eseményeken.

Az IIHF pénteken közzétette a 2024-es göteborgi U20-as világbajnokság csoportbeosztását, amelyen nem szerepel Oroszország és Fehéroroszország sem.

(Vlagyimir Putyin az orosz jégkorong-válogatott mezében, Szentpétervér, 2021.12.29. Fotó: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.