Harmincnégy éves Messi, a Barcelona hatszoros aranylabdás ikonja

A labdarúgó kevesebb mint fél év alatt keresné meg a Groupama Aréna felépítéséhez szükséges milliárdokat.

2021. június 24., 15:50

Szerző:

Az FC Barcelona és az argentin válogatott csapatkapitánya pályafutása során szinte mindent megnyert már. Illusztris kupagyűjteményéből csak a válogatott trófeák hiányoznak. Ennek pótlására az Európa-bajnoksággal egy időben zajló Copa Americán lesz lehetősége a harmincnégy éves támadónak.

A gránátvörös-kékek csapatát 2004 óta erősítő Lionel Andrés Messi generációja egyik legkiemelkedőbb játékosa. 2009 és 2019 között egyedüliként hódította el a futballistáknak járó legnagyobb egyéni elismerést, az Aranylabdát. Nevéhez számtalan klubrekord kötődik: 672 góljával és 305 gólpasszával ő a Barcelona valaha volt legeredményesebb játékosa. Csapatával eddig összesen négyszer hódította el a Bajnokok Ligája trófeáját. Az UEFA álomcsapatának is állandó résztvevője.

Miközben a klubjával sorra halmozza az elismeréseket, az argentin válogatottal kevésbé megy neki. 2015-ben és 2016-ben is döntőt játszottak a Copa Americán, azonban mindkét alkalommal alulmaradtak a döntőben. 2016-ban épp Messi kihagyott tizenegyese miatt. A 2014-es vb-győzelem is épphogy kicsúszott a kezeik közül: egy hosszabbításban kapott góllal maradtak alul a németekkel szemben.

Lionel Messi felnőtt karrierje során végig az FC Barcelona csapatát erősítette. Az elmúlt években azonban a klub nemzetközi kupákban való felejthető teljesítménye miatt többször is felvetődött, hogy elhagyja a klubot. Ehhez hozzájárult Josep Bartomeou volt Barcelona-elnökkel való konfliktusa is, amit végül a vezetőség leváltása oldott meg. Az azóta eltelt fél évben csillapodtak az indulatok a klubon belül,

így már nem tűnik valószínűnek az argentin klubváltása.  

Sajtóhírek szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt még a klubon belüli fizetéscsökkentésbe is belement. Igaz, 71 millió eurós fizetése mellett ezt igazán megengedheti magának. Csak viszonyításképp: mindössze 142 napba telne számára, hogy összegyűjtse a Groupama Aréna 14,7 milliárd forintos építési költségét. Messi számára nem csak a pénz a fontos, a játékos rengeteget jótékonykodik. Számos sportközpont és gyermekkórház építését, valamint felújítását támogatta már alapítványán keresztül. 

(Kiemelt kép: Lionel Messi a barcelonai Camp Nou stadionban 2019. november 9-én. Fotó: Josep Lago / AFP)