Kiderült, ki rendezi a téli olimpia megnyitó ünnepségét

Merész, teljesen új módon gyújtják majd meg az olimpiai lángot.

2022. január 9., 17:39

Szerző:

A világhírű kínai filmes, Csang Ji-mu rendezi a pekingi téli olimpia megnyitó ünnepségét, aki 2008-ban már a pekingi nyári olimpiai játékok megnyitóját is megrendezte – közölte a hétvégén a kínai állami média.

A kínai rendező egyszerű ceremóniát ígért, s egyúttal elárulta, hogy merész, teljesen új módon gyújtják majd meg az olimpiai lángot. Csang Ji-mu a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a környezetvédelemre való tekintettel alacsony szén-dioxid-kibocsátású olimpiai fáklyát terveztek.

A február 4-i megnyitón mintegy háromezer fellépő lesz, és a hideg, valamint a pandémia miatt körülbelül másfél órásra tervezik az ünnepséget.

A 2008-as nyári olimpia megnyitó ceremóniáján 15 ezren léptek fel.

A megnyitót a Pekingi Nemzeti Stadionban tartják, amit formája miatt Madárfészeknek is neveznek. Csang felidézte, hogy míg "2008-ban az olimpia ragyogó színpadot és lehetőséget jelentett" ahhoz, hogy az ország megmutassa magát, azóta Kína helyzete a világban és a kínaiakról alkotott kép teljesen megváltozott, s a mostani ceremóniát a pandémia miatt átalakult világban a jövőképnek szentelik.

Csang 1988-ban elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját a Vörös cirokmező című filmmel, amely a harmincas években, a Kína elleni japán hadjárat idején játszódik. Vörös lámpások című alkotását 1992-ben Oscar-díjra jelölték. Az Élni című filmje 1994-ben a Cannes-i filmfesztivál nagydíját kapta meg. 2002-ben pedig Hős című filmje szintén Oscar-jelölést kapott.

(Kiemelt képünk: A 2022-es pekingi téli olimpiára Athénból a kínai fővárosba érkező olimpiai láng ünnepélyes fogadásán önkéntesek a pekingi Olimpiai Toronyban 2021. október 20-án. MTI/EPA/Vu Hong)

17:31

Dévay Márk a triatlonosok világbajnoki sorozatát lezáró szombati döntő versenyen, Abu-Dzabiban bizonyult a legjobb magyarnak, míg honfitársai közül Bicsák Bence végzett a pontversenyben a legelőkelőbb pozícióban, a 13. helyen.

Hetvenöt igen, öt nem szavazat és három tartózkodás mellett egyetlen jelöltként Wladár Sándor olimpiai bajnokot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új alelnökének a szervezet szombati közgyűlésén. A voksolásra azért volt szükség, mert az eddigi alelnök, Schmidt Gábor a helyettes államtitkári kinevezését követően lemondott posztjáról.