Pályára lép ma a címvédő és a házigazda is: megkezdődik a kieséses szakasz a labdarúgó Európa-bajnokságon

 Az olasz és a német válogatott is játszik a labdarúgó Európa-bajnokság kieséses szakaszának első napján. 

2024. június 29., 12:55

Szerző:

Az UEFA labdarúgó Európa-bajnokság két pihenőnap után a nyolcaddöntőkkel folyatódik szombaton. A címvédő olasz válogatott a svájci, még a házigazda németek a dán válogatott ellen lépnek ma pályára. Elsőként, este hat órától az olasz drukkerek izgulhatnak, mivel Luciano Spalletti csapatának egyáltalán nem lesz könnyű dolga a svájciakkal szemben. Az előző kontinenstorna győztese egyáltalán nem remekelt a csoportkörben, az albánok ellen ugyan hátrányból fordítva győztek, de a spanyoloktól simán kikaptak. A horvátokkal pedig csupán Mattia Zaccagni 98. percben szerzett találata révén harcolták ki a döntetlent. 

Svájc ezzel szemben meggyőző teljesítménnyel jutott tovább a csoportjából, amit sajnos a magyar válogatott is közelről megtapasztalt. Végül veretlenül, öt ponttal végeztek az A-csoport második helyén, és bármilyen furcsán hangzik is, ők számítanak a berlini találkozó esélyesének. Murat Yakin együttese legutóbbi 17 összecsapásából csak egyet veszített el, tavaly novemberben Bukarestben kapott ki Eb-selejtezőn 1-0-ra. A sváci kapitány szerint csapatának elég tapasztalata és minősége van ahhoz, hogy felülmúlják az olaszokat, ugyanakkor az egyenes kieséses szakasz másfajta nyomást helyez a játékosokra, mint a csoportkör, de ”erre is készen állnak” – idézte az Eurosport

A házigazda is játszik az Európa-bajnokság mai napján

A német válogatott este 9-kor Dánia ellen lép majd pályára Dortmundban. A dánok egyelőre még nem nyertek mérkőzést, három döntetlennel, a C csoport második helyezettjeként jutottak tovább a 16 közé. A németek ezzel szemben két győzelemmel és egy döntetlennel, magabiztosan léptek a kieséses szakaszba, és a dánok ellen is ők lesznek az esélyesek. A skandinávok mindenesetre szeretnének egy újabb meglepetéssel előrukkolni, csakúgy mint 32 évvel ezelőtt. 

Az 1992-es eb döntőjében ugyanis a dán válogatott 2-0-ás győzelmet aratott a németek felett. „Erős csapat az ellenfelünk és egy kicsit olyan érzés, hogy a nagy ország a kis országgal küzd, de mi bátran megyünk a csatába. És reméljük, hogy véghez tudjuk vinni ugyanazt, amit 92-ben” – fogalmazott Poulsen, aki felidézte: 12 éves volt, amikor a dán futball történetének egyik legemlékezetesebb sikerét átélte.

(Képünkön az olasz szövetségi kapitány, Luciano Spalletti vezeti a válogatott edzését a svájciak elleni nyolcaddöntő előtt, 2024. június 28-án. Forrás: Alberto PIZZOLI / AFP)