Pánik tört ki a Copa America döntőjén

Kaotikus helyzet uralkodott a miami Hard Rock Stadionban az idei Copa America döntője előtt, miután a rendőrök megpróbálták visszaszorítani a jegy nélküli szurkolókat.

2024. július 15., 11:30

Szerző:

Hatalmas tömeg torlódott fel a beléptető kapuknál a Copa America vasárnapi döntője előtt, melyet Argentína és Kolumbia válogatottja vívta. A szurkolók között pánik tört ki, ami a közösségi média oldalakon megosztott videókon is látható. A torlódás oka a több ezer jegy nélkül megjelenő szurkoló volt, akik a biztonsági kapukat átugorva próbáltak bejutni a döntőnek helyet ad Hard Rock Stadionba, Miamiban – tudósít a Telex a Guardian beszámolója alapján. 

A brit lapnak nyilatkozó szurkolók közül volt, aki arra panaszkodott, hogy nem lehetett levegőt kapni, amikor a rendőrök megpróbálták visszaszorítani a tömeget. A Miami-Dade megyei rendőrség a helyszínelés után közleményt adott ki a közösségi médiában, amelyben megemlítette, hogy „több incidens” történt a stadionnyitás előtt. „Ezek az incidensek a stadionba bejutni próbáló szurkolók viselkedésének következményei” – áll a közleményben. A Hard Rock Stadion is adott ki közleményt, amiben arról tájékoztattak, hogy több ezer szurkoló próbált meg jegy nélkül bejutni a meccsre.

Nem ez volt az első incidens az idei Copa America alatt

A tornán korábban is merültek fel szervezési problémák és biztonsági aggályok. Marcelo Bielsa, az uruguayi csapat edzője a játékosok és a kolumbiai szurkolók közötti verekedés után bírálta a torna szervezőit, Jesse Marsch kanadai edző pedig azt mondta, hogy csapatát másodosztályú állampolgárként kezelték.Botrányos körülmények között ért véget a Copa América Kolumbia–Uruguay elődöntője is. 

A kolumbiaiak 1-0-s győzelmét hozó meccs lefújása után elszabadultak az indulatok a charlotte-i stadionban, előbb a pályán, majd a lelátón tört ki verekedés. A balhé odáig fajult, hogy a Liverpool uruguayi csatára, Darwin Núñez kimászott a nézők közé, és kolumbiai szurkolókat kezdett el ütlegelni. Az uruguayi csapatkapitány, José Giménez később azt nyilatkozta, azért mentek a tömegbe, hogy megvédjék a családtagjaikat. Végül több mint tíz percbe telt, mire a rendőrség a helyszínre érkezett, és helyreállította a rendet.

Az idei Copa Americán történtek azért is különösen aggasztóak, mert két év múlva, 2026-ban az USA, Mexikó és Kanada közösen rendezi majd a labdarúgó világbajnokságot. A Copa America döntőjét Argentína nyerte 1-0-ra a hosszabbításban szerzett góllal. 

(Képünkön: Jeggyel rendelkező szurkolók várakoznak a belépésre a Copa America döntője előtt, melyen Argentína és Kolumbia mérkőzött meg, a miami Hard Rock Stadion előtt 2024. július 14-én. Forrás: CHARLY TRIBALLEAU / AFP)

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.

A Ferencváros sajnos a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának 2. fordulójában sem tudott pontot szerezni, így a csapat október 24-én a francia Nice együttese ellen bizonyíthat majd.