Nem akarnak játszani a brazilok a brazíliai Copa Americán

Még az sem biztos, hogy a tornát Brazíliában rendezik meg, a FIFPro is aggódik.

2021. június 4., 16:34

Szerző:

Úgy tűnik, Brazília adhat otthont a június 13-án rajtoló Copa Américának, megeshet viszont, hogy a vendéglátók válogatottja nélkül zajlik majd Dél-Amerika legjelentősebb labdarúgótornája – írja az MTI. A döntést az európai klubokban játszó válogatott játékosok kérésére fontolgatják. Konkrét válasszal az esetleges bojkottról Tite, a nemzeti együttes szövetségi kapitánya sem szolgált csütörtöki sajtótájékoztatóján, de annyit megerősített, hogy a kérdést megvitatták a futballisták, az edzői stáb és a Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) vezetésének találkozóján.

Most a válogatottnak két közelgő világbajnoki selejtezőmeccsére kell összpontosítania – mondta szakvezető az Ecuador elleni, péntek esti meccs előtt. Brazília az első helyen áll a dél-amerikai selejtezősorozatban négy mérkőzésen aratott négy győzelmével, az Ecuador elleni összecsapás után pedig Paraguay-jal játszanak június 9-én.

A dél-amerikai labdarúgó konföderáció (CONMEBOL) négy helyszínt már jóváhagyott a Copa América brazíliai megrendezésére, de még most sem teljesen biztos, hogy az ország otthont tud adni a tornának. Alejandro Dominguez CONMEBOL-elnök két napja kijelentette, hogy Brazíliaváros, Cuiaba, Goiania és Rio de Janeiro rendez majd meccseket zárt kapuk mögött, és szigorú higiéniai előírások betartása mellett. A koronavírus-járvánnyal küzdő Brazília hétfőn kapta meg a rendezés jogát a CONMEBOL-tól, miután az eredetileg kijelölt két házigazda, Kolumbia és Argentína nem képes otthont adni az eseménynek. Előbbi a feszült belpolitikai helyzet, utóbbi pedig a világjárvány miatt esett el a rendezéstől.

Luiz Eduardo Ramos kormányzásért felelős miniszter elmondta: amíg nem írják alá a hivatalos szerződéseket, addig nem lehet biztosra venni, hogy Brazíliában rendezik a tornát. A profi futballisták nemzetközi szakszervezete (FIFPro) kedden közleményben fogalmazta meg komoly aggodalmait a brazíliai rendezéssel kapcsolatban. A döntés elhamarkodott, az új házigazda pedig a koronavírus-járvány kellős közepén van, ami komoly következményekkel járhat a játékosok, a szakmai stábok tagjai és a lakosság egészségére nézve – írta a FIFPro.

A Copa América a tervek szerint június 13-tól július 10-ig tart.

(Kiemelt kép I Fotó: MAURO PIMENTEL / AFP)