A világ egyik legjobb magyar sportolója inkább román lesz

Zsenijét veszítheti a magyar sakk: román színekben folytathatja Rapport Richárd, a világ ötödik legjobb sakkozója.

2022. május 27., 08:47

Szerző:

Sokáig minden bizonnyal úgy gondolták a Magyar Sakkszövetségben, hogy a Magyarország által megpályázott, és elnyert 2024-es budapesti sakkolimpián az elmúlt évben a közvetlen világelitbe kapaszkodó, a nemzetközi ranglista 5. helyén álló Rapport Richárd lesz a magyar férfiválogatott elsőtáblás játékosa. A minden idők legmagasabb Élő-pontjával rendelkező sakkozó pályfutása azonban váratlan fordulatot vehet: az édesapja által megerősített információk szerint egy szerb származású romániai milliárdostól visszutasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott minden idők legkomplexebb magyar játékosa. A 24. hu információi szerint Magyarország elveszítheti a 26 éves, a 2014-es norvégiai sakkolimpián ezüstérmet szerző játékosát, aki román színekben folytathatja pályafutását. A játékos egyelőre nem válaszolt a lap megkeresésére, ugyanakkor az édesapja megerősítette a hírt: 

„A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett elé, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Úgy tudom, Ricsi döntött, és elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz."

Lehetséges okok
Rapport 18 éves kora óta él barátnőjével, ma már feleségével Szerbiában, ám mindeddig meg sem fordult a fejében, hogy ne magyar színekben versenyezzen. Igaz, nemrég kiderült, hogy az idei sakkolimpián – másként tervezett szakmai programjára hivatkozva – nem vállalta a szereplést.

A 24. hu az édesapjával nemrég készített interjút, ebből kiderült egy-két érdekes részlet arról, hogy a mai Magyarországon hogyan kapaszkodhat fel valaki másfél évtized alatt nulláról a közvetlen világelitbe: Rapport Tamás fia karrierjét a filmbeli Rockyéhoz hasonlította, aki közvetlen riválisai pazar lehetőségeivel ellentétben nomád körülmények között készült fel a világbajnoki címmeccsére. Mindezt arra vezette vissza, hogy nemcsak Richárd, de úgy általában a magyar sakk állami és piaci alapú támogatása is messze elmarad a többi sportágéhoz képest. Olyan, mint egy sivatag: sakkolimpia évében még fel-feltör egy kis víz az oázis mélyéről, amúgy a szárazság az úr.

A rendszerváltás óta gyakorlatilag nem épült brand, marketing a sakkunk köré. Nem szerepel a hírekben. Hacsak engem nem tekintünk annak, úgy fiamat eddigi pályafutása alatt ketten szponzorálták

– fogalmazott édesapja az interjúban.

A 24.hu úgy értesült, 2021-ben, és 2022-ben például Rapport Richárd egyetlen fillér szövetségi forráshoz sem jutott hozzá. Az elmúlt években versenyeit, szekundánsokat, mindent önerőből, saját versenydíjaiból finanszírozva kapaszkodott fel a világranglista 5. helyére. A 2014-es sakkolimpiai ezüstérmének köszönhetően ugyan kaphatna életjáradékot, de még nincs 35 éves, úgyhogy az sem segíti a felkészülését. A sikert követően édesapját jelölte meg edzőjének, ám a családfő sem kapja az edzői járadék ráeső részét.

A lap megkereste Magyar Sakkszövetséget és arra kérdeztek rá, hogy Rapport Richárd pontosan milyen jogcímen, mennyi anyagi juttatást, támogatást kapott a szövetségtől eddigi pályafutása alatt? Igaz-e, hogy a sakkozók a többi olimpikon sportolóhoz hasonlóan ugyan kapnak 35 éves koruk után olimpiai életjáradékot, ám nem részesülnek például rendszeres havi Gerevich-ösztöndíjban, és ha ez igaz, mi ennek az oka?

Kapás Róbert főtitkár válasza azonban nem tartalmazott konkrétumot:

„A 2019 előtti időszakról nem tudok nyilatkozni. Amióta a jelenlegi elnökség regnál, Rapport Richárd felkészülését a Magyar Sakkszövetség anyagi lehetőségeihez mérten támogatta, a támogatás konkrét anyagi támogatás, valamint sportszakmai és sportdiplomáciai formában egyaránt realizálódott.”
„Igen, mindkét állítás igaz, azzal a kitétellel, hogy most már Gerevich Ösztöndíjnak hívják. Jelenleg is folytatunk lobbitevékenységet azért, hogy a Gerevich Ösztöndíjból a sakkozók is részesülhessenek.”

A főtitkár írásos válasza végén hozzátette,

„Szabó László szövetségi elnök úr kifejezett kérése az, hogy e válasszal együtt az is jelenjen meg, hogy Rapport Richárd a magyar sakk legnagyobb értéke, Magyarország, az MSSZ, és a teljes magyar sakkcsalád szurkol neki, támogatja, és számít rá”.

Rapport március végén a belgrádi FIE Grand Prix-n elért első helyezésével biztosította helyét a június 16. és július 7. közötti világbajnok-jelölti tornán, amelyen legutóbb 2007-ben volt érdekelt Magyarország Lékó Péternek köszönhetően. Kérdés, hogy magyar színekben sakkozó versenyző lesz-e még érdekelt a vetélkedőn.

 

(Kiemelt kép: Photo by Olaf Kraak / ANP / AFP) / Netherlands OUT)

Két kanadai légióssal, a csatár Pascal Laberge-zsel és a hátvéd Markus Phillipsszel erősítette meg keretét az osztrák jégkorongligában (ICEHL) érdekelt Hydro Fehérvár AV19.

2023. június 8., 07:16

A londoniak az algériai Mohamed Szaid Benrahma 11-esével kerültek előnybe a 62. percben, de nem sokkal később az olasz rivális Giacomo Bonaventura pontos lövésével egyenlített. A találkozót eldöntő találatot Jarrod Bowen szerezte a rendes játékidő utolsó percében. Így a West Ham United nyerte a második alkalommal kiírt labdarúgó Konferencia-ligát, szerdán a prágai döntőben 2-1-re legyőzte a Fiorentinát.