Utcára vonultak az egyetemisták

2020. szeptember 28., 12:10

Szerző:

Lassan egy hónapja tart a blokád a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Az egyetemfoglalás utáni első nagy tüntetés az élőláncos felvonulás volt, majd a szeptember 19-i hétvégén huszonnégy órán át, újra és újra, folyamatosan vitték a Színház- és Filmművészeti Egyetem biciklis hírnökei chartájukat a Parlamenthez. A szokatlan rendezvényt óriási bringás felvonulással zárták a hallgatók.

Az egyetem dolgozói és munkatársai, hogy kiálljanak diákjaik és munkahelyük mellett, szeptember közepén bejelentették: amennyiben a kuratórium nem teljesíti a hallgatók követeléseit, sztrájkba kezdenek, amit szeptember 24-én egy figyelmeztető sztrájkkal nyomatékosítottak is. A tárgyalások az egyetem sztrájkbizottsága, a munkáltató és a kuratórium képviselője között azonban lapzártánkig nem vezettek eredményre.

A hallgatók legutóbbi tiltakozó rendezvényüket múlt vasárnap tartották: óriásbábos felvonulást szerveztek a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjainak kezdeményezésére. A tüntetők közösen vonultak végig a Hősök terétől a Vas utcai egyetem épületéig. A demonstráción ismét több ezer ember vett részt.

A hetek óta tartó tiltakozások ellenére sem az alapítvány kuratóriuma, sem a kormányzat nem mutat hajlandóságot engedni a hallgatók követeléseinek, ezért a diákok október 3-án és 4-én fáklyás futással szeretnék folytatni az oktatás szabadságáért vívott küzdelmüket. / Cserdi Dóra