Egymaga alakíthat kormányt Új-Zélandon a Jacinda Ardern által vezetett Munkáspárt

2020. október 17., 15:14

Szerző:

A szavazatok 95 százaléka alapján a kormányon lévő baloldali-liberális Munkáspárt abszolút többséget szerzett szombaton az új-zélandi parlamenti választásokon. A választást nagyban befolyásolt a kormányfő, Jacinda Ardern járványügyi fellépése is, amelyeknek következtében Új-Zéland az egyik legkevésbé súlytott ország lett.

A Munkáspárt a szavazatok 49 százalékát szerezte meg, ami valószínűleg 64 parlamenti mandátumra lesz elegendő a 120 fős inténzményben. Második helyen a konzervatív Nemzeti Párt végzett a szavazatok 27 százalékával.

Új-Zélandon 1996-ban vezették be a jelenlegi, arányos választási rendszert. Azóta ez az első alkalom, hogy egy párt abszolút többséget tud szerezni a parlamentben.

A győzelem után a régi-új kormányfő - aki 2017-ben, 37 évesen lépett hivatalba - elmondta, hogy nyitott, kirekesztésellenes politikát fog folytatni.

“Egy egyre inkább polarizálódó világban élünk, amelyben egyre többen zárják el magukat az övéktől eltérő véleményektől. Azt hiszem, ezen a választáson megmutattuk, hogy mi, új-zélandiak nem ilyenek vagyunk" - nyilatkozta Ardern.

Az új kormány egyik fő feladata a gazdaság újraindítása lesz a koronavírus miatti 12 százalékos zuhanás után. Szakértők szerint komoly recesszióra számíthat az ország a továbbiakban is.

A választások mellett az eutanázia és a marihuána legalizásáról is tartottak népszavazást, ezeknek eredményei még nem derültek ki.