kishírek

2019. június 17., 15:26

Szerző:

 Orbán és a lóvásár  Levélben tagadta Orbán Viktor a Néppárt Magyarországgal kapcsolatos aggodalmainak jogosságát – értesült a Népszava. A Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Gert Pöttering alkotta Bölcsek tanácsa ugyanis szintén levélben érdeklődött a jogállamisággal kapcsolatos helyzetről. Utóbb a kormányfő a Kossuth rádióban a tanácsra utalva azt mondta: „Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország.” A néppárti „bölcsek tanácsának” vezetője, Herman van Rompuy úgy reagált: „Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzők, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak.”

 Vita volt  A budapestieket sikerült felráznia a pénteken tartott első főpolgármester-jelölti vitának, ami remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy magas legyen a részvétel az ellenzéki előválasztáson – mondta Karácsony Gergely, az MSZP–P főpolgármester-jelöltje szombaton, miután előző nap nyilvános vitában ütköztette szakmai nézeteit az előválasztásban részt vevő Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral. Írásaink a 10. oldalon.

 Az AB-hoz fordulhat az MTA  Az MTA Felügyelő Testülete úgy döntött: ha valóban államosítják az Akadémia kutatóhálózatát, alkotmányossági vizsgálat lefolytatását kezdeményezik az Alkotmánybíróságnál.

 Fölborított közoktatás  A kormány számos módosítást nyújtott be a köznevelési törvényhez. Ezek egyike lényegében ellehetetlenítené a magántanulói státuszt. Egy másik módosítás pedig a diplomájukat kiváltani nem tudó pedagógushallgatókat segítené munkához, és gyakornoki besorolással taníthatnának azok, akiket már csak a nyelvvizsga hiánya választ el a diploma megszerzésétől. Elemzésünk a 39. oldalon.

 Jutalom és büntetés  Megjutalmazzák azokat, akik részt vettek a május 29-én elsüllyedt Hableány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében a Dunából. Összesen 498-an vettek részt a műveletben. A tragédiát okozó Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t szabadlábra helyezték 15 millió forint óvadék ellenében. A férfi egy budapesti szállodában tartózkodik, lábán nyomkövetőt visel, és hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen. Írásaink és a 24., a 27. és a 47. oldalon.

 Pikó elindul  A népszerű rádiós, Pikó András lesz a VIII. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje a Momentum ajánlása alapján. Támogatásáról a Jobbik kivételével valamennyi ellenzéki párt biztosította. Pikó ezzel párhuzamosan felmondott a Klubrádiónál az összeférhetetlenség elkerülése miatt.