kis hírek

2019. október 14., 21:05

Szerző:

 Féltik a külügyminisztert  Ötvenegy hivatásos rendőrt és egy közalkalmazottat vett fel a Terrorelhárítási Központ Szijjártó Péter külügyminiszter személyi biztosítására – derült ki a TEK beszámolójából. Hogy erre mi szükség van, azt nem közölték. A külügyminiszter védelmére csak 2018 második félévében 504 millió forintot kaptak a terrorelhárítók.

 Tiborcz megsértődött  Személyiségi jogi pert indított Tiborcz István, Orbán Viktor veje Karácsony Gergely ellen. A politikus korábban azt mondta, hogy a főpolgármester-jelölti programja részeként olyan adót vezetne be, amelyet az 500 millió forintnál drágább budapesti ingatlanok után kellene fizetni. Az új adót Tiborcz-adónak nevezte el. Tiborcz ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a Kúria már kimondta, hogy ő nem minősül közszereplőnek, ezért szerinte nem kell tűrnie azt, hogy adót nevezzenek el róla.

 Végre van költségvetés  Kilencedik próbálkozásra, több mint kétórás vita után az október 11-i képviselő-testületi ülésen az akkor még fideszes többségű XV. kerületi közgyűlés végre elfogadta a 2019-es költségvetését. Erre a Kúria szólította fel a testületet, amelynek mostanáig a kormánypárti képviselők ellenállása miatt nem volt érvényes büdzséje.

 Orbán Párizsban 

„A migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően ismertek a nézeteltéréseink, de meggyőződésem, hogy ezekben a témákban is tudunk megállapodást találni az elkövetkező hónapokban az új Európai Bizottság égisze alatt” – mondta Emmanuel Macron francia elnök Párizsban, mielőtt munkaebéden látta vendégül Orbán Viktort. A magyar kormányfő úgy nyilatkozott: „Európában különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség.”

 Vesztegetési kísérlet  Az ügyészség szerint húszmillió forint kenőpénzt adott át az Astoriánál egy személynek Simonka György megbízottja a politikus cégeit érintő NAV-vizsgálat leállítása érdekében, de a békési fideszes országgyűlési képviselő rossz embert talált meg, így nem sikerült töröltetnie az adóhatóság eljárását. A vádirat szerint 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a képviselő a családtagjai és más fideszes parlamenti képviselők ellen folyó eljárások megszüntetése céljából.

 Török offenzíva  A szíriai hadsereg bevonult a kurd kézen lévő Tabka, Rakka és Aín-Issza városokba, valamint több környező faluba, miután a szíriai kurdok és a damaszkuszi kormány vasárnap megállapodott, hogy a hadsereg alakulatokat küld a török határ menti térségbe, hogy segítsen a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításában. A szíriai katonai akció befejezésére és a török csapatok kivonására szólította fel szombaton Ankarát az Arab Liga, és az EU is azt kérte, hogy Törökország azonnali hatállyal hagyjon fel az egyoldalú katonai offenzívájával. Cikkünk a 42. oldalon.

 Erőfölény  Azzal párhuzamosan, hogy a Magyar Posta és a Lapker Zrt. kiszáll, bevonulhat a lapterjesztés területére a Fidesz médiabirodalmát 2018-ban egyesítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány – értesült a Népszava. A lépés azt jelentené, hogy a teljes magyarországi médialogisztika kormányzati ellenőrzés alá kerülne.

 Jobboldali győzelem  Megnyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat, és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt. Az adatok szerint a szavazatok 49,3 százalékát szerezte meg. A második helyen befutó Polgári Koalíció 22,3 százalékot, míg a Baloldali Demokratikus Szövetségből, valamint kisebb liberális pártokból álló szövetség 10,9 százalékot ért el.

 Vitatott Nobel-díj  Olga Tokarczuk lengyel írónak ítélte oda a 2018-as, Peter Handke osztrák írónak pedig a 2019-es irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. Az amerikai írószövetség elnöke, Jennifer Egan megdöbbentőnek nevezte, hogy a Nobel-bizottság Peter Handkénak adta a díjat: „Elképesztő, hogy egy olyan írót választottak, aki arra használja a nyilvánosságot, hogy megkérdőjelezzen történelmi tényeket, és népirtást elkövető embereket mentegessen.” Írásunk a 47. oldalon.

 Pusztító erő  Súlyos esőzést, árvizeket és áramkimaradásokat okozott Japánban a Hagibisz tájfun, amely szombat este csapott le az országra, és keresztülvonult a főváros, Tokió felett is. A Kyodo hírügynökség szerint legalább 19 ember vesztette életét és 16-an tűntek el a viharban. A sérültek számát száz körülire teszik a hatóságok. Japánban 1958 óta nem volt ekkora vihar.