kis hírek

2019. július 1., 19:11

Szerző:

 Karácsony futott be  Az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely nyerte a fővárosi ellenzéki előválasztást, a második fordulóban a budapestiek 68 240 érvényes szavazatot adtak le, közülük valamivel több mint négyezret online. Az érvényes voksok közül Karácsony Gergely 33 355-öt, a DK által támogatott független Kálmán Olga 25 093-at, a Momentum által jelölt Kerpel-Fronius Gábor pedig 9792-t kapott. Az előválasztásról szóló írásaink a 6. oldalon kezdődnek, publicisztikánk a 46. oldalon.

 Szankció Szanyi ellen  Az MSZP elnöksége felfüggesztette Szanyi Tibor pártalelnök tagsági viszonyát „az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása miatt”. Szanyi Tibor portréja a 16. oldalon.

 Trócsányi–Varga-csere  Orbán Viktor kormányfő Varga Judit igazságügyi miniszteri kinevezésére tesz javaslatot Áder János köztársasági elnöknek – jelentette be Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A jövőben a Varga Judit vezette igazságügyi tárcához tartoznak majd a kormányon belül az európai uniós ügyek is. A váltásra azért kerül sor, mert a kabinet Trócsányi Lászlót jelöli a megújuló Európai Bizottság hazánkat megillető biztosi tisztségére.

 Nem adjuk ki Gruevszkit  A Fővárosi Törvényszék elutasította Észak-Macedónia kiadatási kérelmét Nikola Gruevszki ügyében. A bíróság álláspontja szerint mivel Gruevszki Magyarországon menekültstátuszt kapott, ez kizárja, hogy kiadják annak az államnak, ahonnan elmenekült. Miután nem állnak fent a kiadatás feltételei, a törvényszék megszüntette a volt macedón kormányfő őrizetét, és elrendelte szabadlábra helyezését.

 Főszerkesztő államtitkár  Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöksége úgy döntött, hogy július végétől 2021 decemberéig Kovács Zoltán volt kormányszóvivőt, a jelenlegi nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt bízza meg a Nimród Vadászújság főszerkesztői feladatainak ellátásával. A vadászati védegylet elnöke Semjén Zsolt.

 Babavárás  Július elsejével bővült a családtámogatási rendszer: hétfőtől lehet igényelni a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. A legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatás igényléséhez házasnak, a feleségnek pedig 40 évnél fiatalabbnak kell lenni, és azok is kérhetik, akiknek már van gyerekük.