kicsik

2019. szeptember 10., 08:40

Szerző:

 Brexit-saga  Jóváhagyta a királynő, ezzel törvényerőre emelkedett az a javaslat, amely megtiltja, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót október 31-én. Ezek szerint ha a parlament október 19-ig nem fogd el egy kilépési megállapodást, Boris Johnson miniszterelnöknek újabb halasztást kell kérnie, ezúttal 2020. január 31-ig.

 Orbán Kötcsén  Orbán Viktor a tizenkilencedik kötcsei pikniken megtartott beszédében azt mondta, a magyar gazdaság fejlődését ki kell terjeszteni a teljes Kárpát-medencére. Tervei között szerepel például egy Budapestet Kolozsvárral összekötő szupergyors vasútvonal megépítése. Lapértesülések szerint a kormányfő szigorításokat tervez több területen, így például a meleg párok általi örökbefogadással kapcsolatban. Tóth Ákos elemzése a 6. oldalon.

 Mészárosék a csúcson  Új család áll az élen a Forbes magazin családi vállalkozásokat rangsoroló listáján: a lap számításai szerint Mészáros Lőrinc családja akkora növekedést tudott felmutatni egy év alatt, mint korábban még senki. Soha nem állt még ekkora értékű cégcsoport az első helyen, mint most, és arra sem volt példa, hogy az első és a második között ilyen nagy különbség legyen. A Forbes 353,4 milliárd forintra becsülte a teljes Mészáros-csoport értékét.

 Haragban  Nem fogadta Lázár János Márki-Zay Péter kézfogását a bíróságon – szúrta ki az Index. Lázár rágalmazás miatt jelentette fel a hódmezővásárhelyi polgármestert, miután Márki-Zay egy videóban azt mondta, Lázár János miatt ment tönkre egy helyi vállalkozás. Lázár szerint Márki-Zay ezzel gyakorlatilag korrupcióval vádolta, ezért tett ellene feljelentést.

 Romáknak nem jár  Sajókaza önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2019. évi szociális juttatások terhére iskolakezdési támogatás nyújt. Az erről szóló rendelet szerint az 5-10-15 ezer forintos támogatást csak azok vehetik igénybe, akik „rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosultak”, illetve azok, akik „más település általános iskolájába” járnak. Ezek a megkötések valójában azt jelentik, hogy a helyi romák nem vehetik igénybe a támogatást.

 Kizárás kontra kilépés  „Bár Hende Csaba azt hazudja, hogy kiléptem a pártból, ez természetesen nem igaz. Magamtól soha nem léptem volna ki, mégis kötelességemnek éreztem, hogy elinduljak független jelöltként. Mert nem én hagytam cserben a szombathelyi Fideszt, hanem a szombathelyi Fidesz hagyta cserben szeretett városunkban a konzervatív szavazókat és a polgári értékeket” – írta Koczka Tibor szombathelyi alpolgármester abban a posztban, amelyben bejelentette, hogy hivatalosan is kizárták a Fideszből.

 Gyengült Putyin  Mind a 16 most megrendezett oroszországi kormányzóválasztást megnyerte a hatalmon lévő Egységes Oroszország Párt vagy a támogatásával induló jelölt. A moszkvai képviselő-testületben azonban a Putyint támogató kormányerő a mandátumainak mintegy harmadát elveszítve tudta csak megőrizni a többségét.

 Matolcsy beszólt  Finom csörte zajlott a napokban az MNB és a Pénzügyminisztérium között, a téma pedig a soha nem látott gyenge euró/forint árfolyam volt. Miközben Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a gyenge árfolyamot spekuláció okozza, a nemzeti bank szerint a forint esése elsősorban amiatt történt, hogy míg a világ vezető jegybankjai kamatemelésbe kezdtek, az MNB kitart az alacsony kamatok mellett. Matolcsy hozzátette: a jegybank sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni.