Remek hírt kaptak a nyugdíjasok

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.

2024. május 5., 11:27

Szerző:

Több jó hír is érkezett a héten a nyugdíjasok számára, az egyik ilyen, hogy korábban megkapják a járadékot májusban, a másik, hogy lehetőségük nyílik az időseknek is a családi házuk korszerűsítésére – írja az Economx.

A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön. A KSH szerint több mint négyszeresére emelkedett a dolgozó nyugdíjasok száma, a szakértő úgy látja, ez a gazdaságnak, és a nyugdíjasok jövedelmi helyzetének is jót tesz. Bár a hazai nyugdíjak távolodnak az uniós átlagtól, nemzetközi trend, hogy az idősek visszatérnek a munka világába – emiatt is egyeztetnek már világszerte a nyugdíjkorhatár-emeléséről.

A május hónapban esedékes nyugdíjak néhány nappal korábban érkeznek a megszokottnál, a pénzt 2024. május 10-én, pénteken utalja a Magyar Államkincstár. Aki bankszámlára kérte a nyugdíjutalást, már május 10-én hozzájuthat nyugdíjához. Ha az ellátást postai úton érkezik, az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban rögzített kifizetési napon viszi ki a postás a nyugdíjat – derül ki a kincstár Facebook-oldalára feltöltött nyugdíjutalási naptárból.

Fő szabály szerint minden hónap 12. napján utalnak a nyugdíjasoknak, de ha ez a dátum hétvégére esik, korábban érkezik az összeg, idén ez a májuson kívül még októberben és december történik hasonlóan.

Szintén jó hír, hogy lehetőségük nyílik az időseknek is a családi házuk korszerűsítésére, így az elvárt, legalább 30 százalékos energetikai megtakarításnak köszönhetően a rezsijük érdemben csökkenhet.

A 2024. június 3-án induló otthonfelújítási programból a családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön.

Ugyanakkor az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó hitel igényléséhez számos feltételnek meg kell felelni, amelyekre a Bankmonitor szakértői szerint érdemes előre felkészülniük az időseknek is.

Egyik fontos feltétel például az, hogy az igénylő nem töltheti be a hitel lejáratakor a 75. életévét, ami 10 éves futamidőnél azt jelenti, hogy legfeljebb 64 évesen igényelhető a konstrukció. Megoldást jelenthet ilyenkor a rövidebb futamidő, ám ebben az esetben a havi törlesztők lesznek magasabbak, ezt pedig nem biztos, hogy ki tudják gazdálkodni a nyugdíjból élők. 3 millió forint kamatmentes hitelnek például - írja a lap.

(Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

 

11:59

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.