Új otthonfelújítási program: 6 milliót is kaphatnak a családi házak tulajdonosai

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára új programot hirdetett. Akár 6 milliót is kaphatak a családi házak tulajdonosai ingatlanjaik korszerűsítésére. Energetikai tanusítványok igazolják a beruházást a tervek szerint.

2024. április 5., 13:07

Szerző:

Új otthonfelújítási programot, energiakorszerűsítési programot jelentett be péntek reggel Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára – írta a Portfolio.

Az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai összesen 6 millió forintos támogatást vehetnek igénybe szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer (gázkazáncsere és hozzá kapcsolódó kéménybélelés) korszerűsítésére.

Vissza nem térintendő támogatás és hitel között oszlik meg a támogatái összeg

A tulajdonosoknak 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, a maradék 6 millió forint pedig egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes hitel között oszlik majd meg. Ez utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege. A hitelt 8 éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között lesz.

A Portfolio tudósítása szerint 30 százalékos energiamegtakarítási arányt kell hoznia a beruházásnak, ezt a beruházás előtt és után is igazolni kell egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével. Azt írják, hogy az új, 108 milliárd forintos keretösszegű programot csak azokra az 1990 előtt épült családi házakra lehet felhasználni, amelyek a vezetékes gázhálózatra rá vannak csatlakozva.

A pontos részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják majd, és a kormány tervei szerint június elejétől már pályázni lehet a programra, amit a RePower elnevezésű uniós forrásból finanszíroznak. Várakozásaik szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházási fog elindulni, és közel 20 ezer családi házat újíthatnak meg. A kormány azt reméli, hogy a családok jelentős költséget spórolhatnak meg az új támogatási program segítségével.

Magyarország lakóházai az ország teljes energiafelhasználásának 32 százalékát adják, ezzel a legnagyobb fogyasztónak számítanak. Amíg ehhez a mennyiségű energiához olcsón lehetett hozzájutni, ez kevésbé zavarta a lakosságot, a rezsicsökkentés részleges kivezetése óta azonban központi problémává vált, hogy sokan az utcát fűtik télen.

Az elmúlt időszakban az Európai Bizottság zászlóshajó projektje az épületfelújítás volt, a helyreállítási alappal sosem látott finanszírozást rakott volna bele az energetikai felújításokba is, de Magyarországon ez eddig alig jelent meg a napelemes és hőszivattyús támogatás mellett – írja a Telex.

(KIemelt képünk illusztráció. Fotó: Oleksandr Pidvalnyi via Pixabay)

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól, a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. Az akkumulátorgyártás visszaesése 23 százalékos - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.