Fesztiválok városa

Szeged mindig is kedvelt célpontja volt a turistáknak, és az utóbbi években egyre több attrakciót kínál. Hétvégenként fesztiválok várják az érdeklődőket, a legismertebb talán a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely idén nyolcvanezer nézőt vonzott. Virágzik a konferencia- és a gyógyturizmus, és fejlődik a városkép is: a belvárosi Stefánián három patinás palota nyerte vissza eredeti szépségét.

2019. szeptember 22., 19:51

Szerző:

Pezsgő város lett Szeged az elmúlt években: szinte nincs már hétvége valamilyen fesztivál nélkül. Az elmúlt években jelentősen fejlődött a rendezvényturizmus, a szabadtéri rendezvények száma tíz év alatt megduplázódott. Ezek a színes rendezvények kiválóan használják ki a helyi adottságokat, segítik a város különleges imázsának fenntartását. Ilyenek a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Borfesztivál, a Nemzetközi halászléfőző fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) és a Nemzetközi repülőnap. A városképet leginkább meghatározó Tisza-part környéke is vonzza a turistákat, hiszen számos kikapcsolódási lehetőséget kínálnak az éttermek, a szórakozóhelyek, és sétahajózni is lehet a folyón. A bátrabbak elektromos hajót bérelhetnek, vagy akár kajakkal, kenuval is vízre szállhatnak. Mivel a környék gazdag természetes vizekben, a horgászat is népszerű. Szeged környékén a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó fehér-tavi madárrezervátum is egyre nagyobb vonzerőt jelent, illetve a folyó menti természeti területeket is sokan látogatják.

A Szegedi Szabadtéri Játékok népszerűbb, mint valaha. Az idei nyári szezonban nyolcvanezer néző vett részt a fesztivál 28 színházi estéjén, ez felülmúlja a tavalyi számokat. Június 21. és augusztus 19. között nyolc különböző produkcióval – ezek közül hat saját, egy koprodukciós bemutatóval – és két vendégjátékkal kápráztatta el a fesztivál a közönséget.

Európában is egyedülálló, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok valamennyi színházi műfajban mutat be produkciókat: operát, operettet, táncot, musicalt, drámát és szimfonikus zenekari koncerteket.

Herczeg Tamás igazgató és Harangozó Gyula művészeti igazgató úgy véli, ez az évad volt az elmúlt hét év, vagyis igazgatásuk időszakának művészeti értelemben messze legsikeresebb szezonja.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a szegedi szabadtérit csaknem kilencven éve megálmodó Klebelsberg Kunó kultuszminiszter öröksége nemzetközi szinten is bravúros teljesítménynek minősül. Telt házakkal játszottuk az előadásokat, a nézők pedig rajongtak a színre vitt produkciókért – mondja a művészeti igazgató.

A jövő évad hasonlóan erősnek ígérkezik: bemutatnak majd barokk operát, valamint ismert musicaleket a Jézus Krisztus szupersztártól a West Side Storyig. A színházi kínálat sem marad el az ideitől: Tadeusz Słobodzianek kortárs lengyel szerző A mi osztályunk című színművét is elhozzák a szegedi színpadra. Gyerekprogramok is lesznek, például a Hófehérke és a hét törpe mesebalett-feldolgozása. Ezenkívül színpadra viszik Molière komédiáját, az Úrhatnám polgárt is. A jövő évi jegyek már most kaphatók.

A turizmus szinte minden fajtája jelen van Szegeden. Virágzik a konferenciaturizmus, miután a Szegedi Tudományegyetem és a hozzá kapcsolódó intézmények, illetve az ELI-ALPS Kutatóközpont olyan tudásbázist jelent, amely miatt számos szakmai érdeklődő jön a városba.

A gyógyturizmus is felértékelődött az elmúlt tíz évben. A városnak háromféle minősített gyógyvize van, és két gyógy-, illetve termálfürdője, az Anna Fürdő és a Napfényfürdő Aquapolis.

Nem túlzás kijelenteni: Szegeden szárnyal a turizmus, és ezt az adatok is alátámasztják. A kereskedelmi szálláshelyek és vendéglátóhelyek tekintetében Szeged a legjobban ellátott város nemcsak a megyében, de az egész dél-alföldi régióban. A turizmus területén működő szakmai szervezetek, egyesületek, utazási irodák Szegeden koncentrálódnak.

Folyamatos a fejlődés, 2018-ban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma tovább emelkedett. Míg 2017-ben 207 223 vendég 411 809 vendégéjszakát töltött Szegeden, addig tavaly 223 231 vendég 444 166 vendégéjszakát. A belföldi vendégek hat százalékkal, a külföldi turisták 7,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el az előző évihez képest.

A városkép is egyre szebb lesz, a közelmúltban három, lakóépületként funkcionáló palotát újítottak fel a belvárosi Stefánia úton. Az örökségvédelem alatt álló háromemeletes Burger-ház 1883–84-ben épült eklektikus neoreneszánsz stílusban Bachó Viktor szegedi építész tervei alapján. Ma tizenegy bérlemény van benne, ebből nyolc lakás. Tavaly megújult az épület: 108,8 millió forintból az eredetivel azonos módon helyreállították a függőfolyosót, felújították a tetőt, befestették a homlokzati szilikátot, mázolták a külső fa- és fémfelületeket, megjavították a nyílászáró szerkezeteket.

Az örökségvédelem alatt álló Politzer-ház is a tiszai árvíz után, 1883–84-ben épült U alakú keretes belső udvaros beépítéssel. Politzer Sándor ékszerész építtette. Az építőmesterek – Lederer Ede, majd Gregersen Péter – eklektikus stílusban alkották meg a sétányon a korszak újabb palotáját. Ma az épületben kilenc bérlemény van, ebből hat lakás. A Burger-házhoz hasonló felújításokon esett át ez az épület is, és itt is olyanná lett a függőfolyosó, mint eredeti formájában volt. A 80,7 milliós munkálatok még tartanak: jelenleg a lakóépület főbejárati lépcsőházát és hátsó csigalépcsőjét festik-mázolják. Megújul idén a szintén örökségvédelem alatt álló Pfann-ház külső homlokzata is, ez ugyancsak az árvíz utáni újjáépítés első szakaszában, 1884-ben készült el. Az épületben 14 bérlemény található, ebből nyolc lakás. A felújításra 58 millió forintot szánnak.