Erdoğan újabb háborúja

Megszorítások és újabb adók tucatjainak bevezetésével kezdődtek a húszas évek Törökországban, ahol a gazdaság már hosszabb ideje stagnál, az adófizetőknek pedig emellé Recep Tayyip Erdoğan újabb és újabb háborúit is fizetniük kell. Most éppen Líbiába küld katonákat az elnök. Ezzel olyan konfliktusba nyúl bele Ankara, amelynek még senki sem látja a végét. A török ellenzék szerint „Líbia lesz az új Szíria”.

2020. január 12., 11:39

Szerző:

Erdoğan és Moammer el-Kadhafi tábornok kapcsolata kifejezetten jónak volt mondható egészen az arab tavasz kezdetéig, amikor a török elnök hirtelen hiányolni kezdte Líbiából a demokráciát. Erdoğan akkor egyik interjújában azt állította: felhívta Kadhafit, és arra kérte, tisztelje a nép akaratát, és mondjon le. Miután a líbiai diktátor nem tett eleget a török elnök kérésének, Ankara csatlakozott a nyugati országokhoz, és légitámadások sorozatát indította a líbiai rezsim ellen.

Miután a felkelők megölték Kadhafit, rövid időre mindenki el is feledkezett Líbiáról, a közfigyelmet a szíriai polgárháború kötötte le. Törökország hátországává vált a szíriai ellenzék egy részének, milíciákat képzett ki és fegyverzett fel. Erdoğan folyamatosan azzal hitegette pártfogoltjait, hogy rövidesen a damaszkuszi Omajjád-mecsetben fognak győzelmi imát mondani.

Az utóbbi években azonban az egykor sokak által támogatott szíriai ellenzéket szép lassan magára hagyták. A nyugati államok idővel a kurdokat kezdték támogatni a konfliktusban, Erdoğan pedig lassan ráébredt, hogy amíg Bassár el-Aszad szíriai elnök mögött ott van Moszkva és Teherán, addig ő nem fog az Omajjád-mecsetben imádkozni. Ezért is szállta meg tavaly októberben a Szíria északi részén található kurd területeket. A damaszkuszi rezsim most a végső csatára készül az Aszad-ellenes erők utolsó végvára, Idlíb ellen, de Erdoğan nem veszíthet, mert ha el is esik Idlíb, neki még ott vannak a kurd területek. A török elnök még segít is Aszadnak azzal, hogy az elmúlt hetekben szíriai kormányellenes milíciákat kezdett küldeni Líbiába.

Miért olyan fontos Erdoğannak, hogy most beszálljon egy másik polgárháborúba? Az észak-afrikai országban Kadhafi tábornok bukása után hatalmi vákuum alakult ki, az átmeneti kormányok sorra buktatták meg egymást különböző milíciák segítségével. Jelenleg két kormány van az országban. Az egyik a „nemzeti megmentés kormánya” tripoli székhellyel, Fejjaz esz-Szarádzs vezetésével. Legnagyobb sikere, hogy az ENSZ az ország legitim kormányaként ismeri el, a gond csak az, hogy Líbia területének alig egynegyedét ellenőrzi. Ezt a kormányt támogatja Törökország mellett Katar, továbbá a Muzulmán Testvériség elnevezésű, több közel-keleti országban meglévő iszlamista szervezet, sőt vele kötött megállapodást az EU is a menekültek feltartóztatásáról.

A másik oldalon ott van a Tobrukban székelő kormány és fegyveres szárnya, a Líbiai Nemzeti Hadsereg, amelyet Halifa Haftár tábornok vezet. Az 1943-as születésű Haftár ellentmondásos figura. Része volt 1969-ben abban a katonai puccsban, amely hatalomra juttatta Kadhafit. Sokáig az egyik legfőbb bizalmasa volt a diktátornak, mígnem 1987-ben fogságba esett Csádban. Akkor a diktátor megtagadta egykori barátját, aki 1991-ben az Egyesült Államokba költözött – egész pontosan Langley-be, ahol a CIA központja is található. Idővel az amerikai állampolgárságot is megszerezte, majd 2011-ben hazatért Líbiába, ahol a felkelők oldalára állt, és fontos szerepet játszott Kadhafi megbuktatásában.

Mivel a különböző politikai csoportosulások és milíciák nem voltak hajlandók megegyezni egymással, Haftár tábornok hadsereget gyűjtött maga köré, amelynek a segítségével megtisztította az országot az időközben megerősödött dzsihádista milíciáktól, valamint megszerezte az ellenőrzést az olajmezők nagy része fölött is. Jelenleg őt támogatja Oroszország, Franciaország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Szudán, Jordánia, valamint – a törökök belépése óta – Görögország is.

Haftár tábornok sokak szemében az egyetlen, aki képes lenne véget vetni a káosznak, és erős kormányt tudna létrehozni, ugyanakkor legalább ennyien vannak, akik nem bíznak benne állítólagos CIA-s múltja miatt.

Ankara tavaly novemberben tárgyalásokat kezdett az ENSZ által elismert tripoli kormánnyal arról, hogy kiterjesztik mindkét ország kizárólagos gazdasági övezetét a Földközi-tengeren, aminek következtében a tengeri határaik összeérnek majd. A gond csak az, hogy ezzel pontosan azt a területet próbálják megszerezni, ahol Izrael, Ciprus és Görögország közös gázvezeték lefektetését tervezi. Ezen a vezetéken izraeli földgázt akarnak majd Európába juttatni, ezzel is csökkentve az oroszoktól való energiafüggést.

Ankara – a Tripolival kötött megállapodásra hivatkozva – mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza, amivel azonban csak azt érte el, hogy Athén is Haftár oldalára állt. December 22-én a görög külügyminiszter, Nikosz Dendiasz személyesen kereste fel Haftár tábornokot, és támogatásáról biztosította Ankarával szemben. Ebben a helyzetben a tripoli kormány könnyen elveszítheti az EU-tól kapott kevéske támogatást is.

Azt még nem lehet találgatni sem, mi lesz a vége Erdoğan legújabb háborúsdijának, ő viszont már most is arról beszél: mindezt azért teszi, hogy a jövőben majd dicső emlékek kötődjenek országlásához. Miután a tavaly tavaszi helyhatósági választásokon a nagyvárosok többsége az ellenzék kezébe került, a gazdasági válság következtében pedig tovább csökken az elnök népszerűsége, harci diadalokra van szüksége ahhoz, hogy elhitesse, van beleszólása a nagypolitikába. / Billay Gábor

Lapzártánkkor érkezett a hír: a líbiai polgárháborúban szemben álló felek Moszkvában kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére. Ebből a célból az orosz fővárosba érkezett mind Halifa Haftár tábornok, mind Fejjaz esz-Szarrádzs miniszterelnök.