Ember a Holdon – Egy hihetetlen kaland részletei

2019. június 13., 09:00

Szerző:

„A Moonfire a legnagyszerűbb könyv, amivel valaha találkoztam. A fényképek egyedülállók… Ez nem egy egyszerű könyv, ez egy valóságos élmény” – David Schonauer, American Photo.

„…mindennél jobban szeretett volna ott lenni az Apollo–11 fedélzetén, benne az istenverte űrhajóban, és súlytanul lebegni. Egy ital mellett száraz iróniával jegyezte volna meg, hogy túl alacsony, túl kövér és túl zsidó ahhoz, hogy olyan messzire jusson, de ha az ember a bordái közé nyúl, és kipréseli a szívéből az igazat, makacsul állította volna, hogy egy írónak feltétlenül ott kell lennie, a saját bőrén kell éreznie a pillanat érverését, a seb lüktetését.” Colum McCann, részlet a Bevezetésből.

A 20. századi történelem legnagyobb hatású eseményének tartják: 1969. július 20-án, éppen ötven éve Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins teljesítette John F. Kennedy azon felhívását, hogy a hatvanas évek vége előtt ember jusson fel a Holdra. Egy évtizedig tartó kísérletezés és felkészülés után a világon sok millióan nézői lehettek a hihetetlen kalandnak. És senki sem ábrázolta úgy az embereket, a hangulatot és a gépezetet, mint Norman Mailer, akit a Life bízott meg, hogy tudósítson a Holdra szállásról.

Mailer háromrészes tudósítása volt a leghosszabb dokumentarista írás, amelyet a Life valaha közreadott. Riportjának kiegészített és átdolgozott változata Of a Fire on the Moon címmel jelent meg, ennek a fényképekkel kiegészített részletei ebben a kötetben láttak első ízben napvilágot. A több száz kiváló, a NASA archívumaiból, valamint magángyűjteményekből származó fotóval illusztrált könyv hamar a közönség kedvence lett. Az eredetileg a TASCHEN Limited Edition kiadásában megjelent Moonfire – Az Apollo–11 hősies útja a Vince Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.

Norman Mailer: Moonfire – Az Apollo–11 hősies útja, Vince Kiadó