Csámpai Rozi festőművész

2020. július 2., 17:20

Szerző:

Két héttel korábbi számunkban, Demszky Gábor a művésznőről szóló cikkében tévedett, amikor korábbi cikksorozatának szereplőire utalva, velük rokoni kapcsolatot feltételezett. Ez súlyos félreértés volt, mert Csámpai Rozi Pusztamonostori, zenész családból származik, és édesapja is elismert, híres muzsikus volt.

A festőnő ma a VIII. kerület egyik legnépszerűbb, közéleti figurája, húsz éve dolgozik a Kesztyűgyár Közösségi Házban, több generáció nőtt fel sajátos kulturális hatása alatt. A gyerekeket elsősorban arra tanítja, hogy az embernek függetlenül származásától, mindig egymás elfogadására, az összetartozásra kell törekednie. Maga is vallja, hogy nem elsősorban roma identitása határozza meg az életét, hanem az alkotás és a másokért való tevékenység, ami a festészetben, az ének – és tánctanításban nyilvánul meg. Több elismerés mellet 2019-ben a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kinevezte a Magyar Tehetség Nagykövetének, amely megbízás 2024-ig szól.

A két héttel ezelötti cikkben a szerző egyébként idézte Csámpai Rozi gyerekkorának egyik tragikus epizódját, de nem jelölte meg, hogy ez a művésznő készülő életrajzi könyvéből való, ami hamarosan e-könyv formájában jelenik meg, A letakart igazság címmel. / -erpé-