Távozik a Wizz Air elnöke

A távozó Wizz Air elnök feladatait ideiglenesen Váradi József veszi át. 

2024. július 3., 16:33

Szerző:

Távozik pozíciójából Robert Carey, a Wizz Air elnöke, hogy „más érdekeltségeivel foglalkozhasson”. A távozó elnök feladatait ideiglenesen Váradi József vezérigazgató veszi át – írja az Index a Bloomberg értesülései alapján.  Michael Delehant üzemeltetési vezérigazgató kereskedelmi és üzemeltetési vezető lesz, Diarmuid O'Conghaile, a Wizz Air Malta ügyvezető igazgatója a Wizz Air máltai üzemeltetési vezérigazgatója lesz. A Wizz Air Maltánál O'Conghaile szerepét Mauro Peneda, az üzemeltetési ellenőrzés vezetője veszi át.

Robert Carey 2021 júniusában csatlakozott a légitársasághoz elnökként. Korábban a Delta Air Lines Inc. légitársaságnál, az EasyJet Plc-nél és az America West Airlinesnál dolgozott. A közlemény szerint azért távozik a pozíciójából, hogy „más érdekeltségeivel foglalkozhasson”. A légitársaság bejelentését követően kismértékben, egy százalékkal visszaesett a Wizz Air részvényeinek értéke. A részvények értéke az idei évben összesen 7,5 százalékkal csökkent ezzel együtt. 

A Wizz Air nem túl népszerű mostanság

Carey most bejelentett lemondása és a többi változás azért is furcsa, mert a személycserékre a legforgalmasabb időszakban került sor. Ráadásul nem is zökkenőmentes a nyári szezon, mivel a Wizz Air és a Ryanair is számtalan késéssel és járatkiessésel küzd hetek óta. Szinte nincs olyan nap, hogy ne lenne hír egy több órás késéssel induló járatról és a reptereken ragadt utasok kétségbeejtő helyzetéről. Ugyanis a legtöbbször információ és minden ellátás nélkül kénytelenek átvészelni a helyzetet. 

A Wizz Air közleményben próbált reagálni, melyben a járattörléseket és a késéseket az időjárási viszontagságokkal magyarázták, amely megnehezítette a légiforgalmi irányító hatóságok és az Eurocontrol számára a légiforgalom kezelését az egész iparágban. Meglátásuk szerint a probléma messze túlmutat a légitársaságok hatáskörén. Iparági szereplőként kötelességünk felemelni a hangunkat a kialakult helyzettel kapcsolatban, és határozottan kérni a hatóságoktól, hogy haladéktalanul megnyugtatóan rendezzék a légiirányítás problémáit – idézte az Index a közleményt. 

(Képünk illusztráció: Wizz Air Airbus A320 járat száll le az Eindhoveni Nemzetközi Repülőtéren 2021. március 31-én. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)